Доступність посилання

ТОП новини

Британія: за межею бідності


Лондон – Британська доброчинна організація Oxfam оприлюднила звіт, в якому йдеться про жахливі умови життя 20 відсотків найбідніших британців. Їхнє життя далі погіршується через нинішній економічний спад.

Організація Oxfam закликала британський уряд вжити рішучих заходів, аби допомогти найбіднішим верствам населення країни впоратися з котрих – зниження податків для людей з низькими доходами та збільшення соціальної допомоги.

Найгіршим є становище для тих сімей, де з якихось причин люди не мають роботи. Наприклад, Катлін Картер – пенсіонерка, яка змушена доглядати за сином та чоловіком, котрі є інвалідами. Її життя заповнене прибиранням хати, приготуванням їжі, приготуванням і поданням ліків та купівлею харчів на дуже малий сімейний бюджет. Єдиними доходами є її скромна пенсія та невелика соціальна допомога.

Катлін Картер зазначає: «Весь час ти змушений думати, скільки ти можеш витратити. Коли працюєш і здоровий, то маєш якісь вільні гроші. Коли знаходитесь в такій ситуації, як я, то вільних коштів нема, бо ви витрачаєте свої доходи на животіння, виживання, забезпечення тих речей, що потрібні для самого існування».

Міністерство праці та пенсій каже, що знає: знайти роботу за нинішніх умов дуже важко. Тому міністерство вже виділяє 2 мільярди фунтів стерлінгів на рік (це приблизно 3 мільярди доларів) на допомогу тим, хто її потребує найбільше. Та опитування Oxfam засвідчило: лише 4 відсотки британців вважають, що уряд достатньо допомагає безробітним.

Згідно із результатами соціологічного опитування компанії YouGov, аж 75 відсотків респондентів або самі втратили працю через нинішню кризу, або це сталося з кимось із їхніх знайомих. 70 відсотків уважають, що уряд робить недостатньо, аби допомогти пересічним людям. 76 відсотків заявили, що допомоги з безробіття недостатньо для життя.

Буде закладено підвалини під більш справедливе суспільство?

Звіт організації Oxfam твердить, що уряд, перш за все, допомагає фінансовому секторові в намаганні подолати кризу і не приділяє достатньої уваги простим людям, котрі постраждали від кризи. Автори звіту вважають, що рецесія дає можливість за допомогою зменшення податків та збільшення соціальної допомоги найбільш нужденним досягти позитивних соціальних змін на довгострокову перспективу. Адже було б закладено підвалини під більш справедливе суспільство.

У Британії офіційно рівнем бідності вважається дохід, що є на 60 відсотків нижчим від пересічного рівня доходів у країні. За цим показником бідними у Британії є 13 мільйонів 200 тисяч осіб (або 22 відсотки населення). У міністерстві ж праці кажуть, що роблять все можливе. Лише цього понеділка було запроваджено додаткову допомогу для безробітних із першого дня після втрати робочого місця. Також запроваджено новий пакет підтримки безробітних на півроку. Розмір допомоги з безробіття зріс на понад 6 відсотків, але міністерство каже, що це – лише частка підтримки, що також включає допомогу на сплату оренди житла та внесків на виплату іпотеки, на муніципальні податки і податкові пільги. Урядовці твердять, що також зросла допомога для догляду за дітьми, для людей, що доглядають за інвалідами та для осіб із низькими доходами.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG