Доступність посилання

ТОП новини

Скорботна Страсна п’ятниця в Італії


Італія - Церемонія прощання з жертвами землетрусу в місті Л'Акуіла, 10 квітня 2009 р.
Італія - Церемонія прощання з жертвами землетрусу в місті Л'Акуіла, 10 квітня 2009 р.

Рим – Сьогодні у Страсну п’ятницю за католицьким календарем скорботний день для вірних. Християни західного обряду згадують у молитвах Хресні страждання і смерть Ісуса Христа. А Італія переживала подвійну жалобу: на околиці зруйнованого землетрусом міста Аквіли відбувся державний похорон жертв стихії. Загинули 289 осіб, серед них 20 дітей. На церемонії були присутні 5 тисяч людей включно із президентом і прем’єр-міністром країни.

«Благаю Господа витерти кожну сльозу і загоїти кожну рану, передаю кожному з вас своє апостольське благословення», – такими словами Папи Римського відкрив поминальну службу державний секретар Ватикану Тарчізіо Бертоне. На території біля поліцейської казарми виставили у ряди 205 домовин, білі домовини дітей стояли на трунах батьків. Решту тіл, за побажанням родичів, відправили до різних міст Італії на приватний похорон.

Поминальну молитву над шістьма загиблими мусульманами відслужив мулла. Представник понтифіка кардинал Тарчізіо Бертоне закликав присутніх до відновлення сил і духу.

«Післязавтра будемо відзначати свято Великодня. Це буде ваша незабутня Паска. Але ця Паска вкотре відродить із руїн народ, що переніс багато страждань у своїй історії. Цей Великдень стане днем другого народження», – наголосив кардинал Бертоне.

Сьогодні вперше після катастрофічної ночі 6 квітня в регіоні Абруццо земля була спокійною: жодного коливання не відчувалося.

Віра допомагає побороти горе


У наметових містечках довкола руїн життя помалу набирає обертів. Тут також готуються до світлого Воскресіння Христового. Найбільше дбають про малих мешканців табору, для яких кондитери міста Кремона вже доставили величезне, заввишки 4 метри, шоколадне яйце. На польових кухнях роздають паски. Окремі палатки обладнали у каплиці, там вже проходять церковні служби.

Кожний житель країни живе з великим сумом в очікуванні цьогорічного Великодня. Люди менше говорять про традиційні пасхальні подорожі чи про святкові обіди – їхня увага прикута до телевізорів і телефонів, а ще більше до дітей. Як пояснити малечі, чому земля розхвилювалася і забрала стільки діток? Де був сам Бог на момент трагедії?

У такий скорботний час джерелом надії залишається віра, вона допомагає побороти горе, зауважив Папа Бенедикт XVI. Пізно ввечері під проводом Святішого отця біля римського амфітеатру Колізей відбудеться традиційний молебень Хресної ходи як згадка про страждання і смерть Ісуса.

Колізей за свою майже двохтисячну історію був місцем страти перших християн – послідовників нової на той час релігії. Тому здавна римські католики на чолі з понтифіком збираються Великої П’ятниці біля стін древнього амфітеатру, щоб помолитися за усіх переслідуваних християн у світі.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG