Доступність посилання

ТОП новини

«З чаркою чи без?». Підліткове пияцтво в Україні


9 із 10 українських підлітків заглядали у чарку. А кожен п'ятий зізнався соціологам, що його друзі напиваються мінімум раз на тиждень. Опитування провів Український інститут соціальних досліджень імені Яременка за підтримки дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ. Пиятика серед неповнолітніх українців стає масовою і перетворюється на стиль життя, стверджують експерти. Чому нетверезий спосіб існування стає все популярнішим серед юнаків, а іноді й серед дівчат?

Без спиртного і відпочинку нема?

Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка вже вчетверте проводить опитування стосовно вживання українськими підлітками спиртного. Причому, перше таке дослідження провели ще 14 років тому. Тенденція така: кількість юнаків і дівчат, які не проти випити, зростає, констатує Ольга Балакирєва, голова правління інституту. «По-перше, щорічно зростає частка тих, хто має досвід вживання алкоголю, по-друге, дуже сильно поширюється вживання пива, інших слабоалкогольних напоїв. Це відбувається практично без зменшення вживання інших алкогольних напоїв. Також зростає частота вживання. Зараз статистика така: 34% хлопців і 15% дівчат щотижнево вживають алкогольні напої». Ольга Балакирєва говорить, що, насамперед, змінюється сама функція алкоголю: він стає просто одним із обов’язкових атрибутів проведення вільного часу у підлітків.

Так і 15-річний киянин Віктор втягнувся у звичку традиційно, його шлях до міцних захоплень такий, як і у більшості ровесників. Спочатку пиво, слабоалкогольні напої, потім винце... При цьому Віктор переконує, що міру він знає і розслабляється лише іноді та у хорошій компанії. «Потрібно, щоб була хороша компанія: друзі, знайомі, які зібралися не для того, щоб напитися, але щоб гарно повести час. Зазвичай літом п’ємо пиво, зимою - міцніші речі: коньяк, іноді горілку».

Міністерство у справах сім’ї та молоді України не сидить склавши руки у ситуації, коли пиятика стає все більш поширеною серед підлітків. Справа тепер за нардепами, говорить Богдан Підвербецький, начальник відділу профілактики негативних явищ в молодіжному середовищі цього Міністерства. «Зараз рекламу алкоголю обмежують. Інша справа, як рекламні компанії обходять українське законодавство. Нещодавно Міністерство подало нові пропозиції до трьох законодавчих актів, зокрема, до Закону «Про рекламу». Є багато ініціатив з обмеження вживання і продажу алкоголю. Адже ні для кого не є секретом, що інколи спиртне продають ледь не біля входу в школу».

Урядовці практично нічого не роблять для боротьби зі вживанням підлітками алкоголю, стверджує, зі свого боку, депутат від Партії регіонів Тетяна Бахтєєва, голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я. «У цьому плані робота в нашій країні не проводиться. Адже потрібна національна стратегія».

Підліткова пиятика - проблема міжнародна

Якщо говорити про міжнародний досвід, італійська молодь починає вживати алкоголь з 11 років, тоді як в середньому по Європі підлітки вперше куштують спиртне на 2 роки пізніше. Сімейна традиція - випити за обіднім столом келих вина - потроху відмирає. Як і що п’ють молоді італійці, дізнавалася римська кореспондентка Радіо «Свобода» Наталка Кудрик. «Підлітки п’ють дедалі частіше поза домівкою і, зрозуміло, у барах вживають не вино, а міцніші напої, замасковані під «soft drink», так звані легкі коктейлі. Десять років тому таку звичку мали 12.6% юнаків і дівчат віком 14 -17 років. На сьогодні їх уже 20.5%, повідомляє Національний інститут статистики ISTAT. Водночас, за даними цієї установи, з-поміж європейських країн Італія на останніх позиціях щодо споживання алкоголю протягом року.

Заборона продажу міцних напоїв у державних розважальних закладах не принесла суттєвих результатів у боротьбі з підлітковим пияцтвом, кажуть фахівці. Адже 7% юнаків і дівчат вживають спиртні напої щонайменше раз на тиждень».

Пиятика серед молоді - головний біль не лише українського суспільства, підтверджує письменниця Ірена Карпа. Ця проблема актуальна для західноєвропейських держав, також вона була і в колишньому Радянському Союзі, щоправда, тоді про це вголос не говорили. А причина - у державній політиці, коли можновладці усіляко підтримують виробництво алкоголю. «Алкогольними компаніями спонсоруються якісь молодіжні акції. Виходить, що гаслом цих заходів є «Пий пиво. Бо ти крутий». Запропонувати замість цього можна спорт, мистецтво, для кожного підлітка треба підходити індивідуально, розкривати його здібності», - запевняє письменниця.

Якщо вживали спиртне, за даними соціологів, 9 із 10 українських підлітків, намагалися курити дві третини юнаків та дівчат, то марихуану пробував кожен десятий. І з кожним роком ці сумні цифри зростають.


Ви або ваші друзі вживали спиртне?
Юліана, школярка: Я не п’ю. Пробувала пиво, але краще соку випити. Друзі зазвичай на вихідних п’ють слабоалкогольні напої.
Дмитро, школяр: Я п’ю пиво десь через день. Інколи сам, без компанії, бо дуже його люблю.
Христина, школярка: Я дуже рідко щось п’ю. Хіба що з батьками шампанське на свята. Бо знаю, що алкоголь погано впливає на здоров’я.
Сергій, школяр: Я п’ю пиво часто, інколи вино. Батьки мої не проти цього.
Настя, школярка: Я проти алкоголю. Пробувала, звичайно, але навіщо це? Мені й так з друзями весело, без випивки.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG