Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко пропонує Росії головну роль у модернізації української ГТС


Як заявила Прем’єр-міністр України за підсумками переговорів у середу в Москві зі своїм російським колегою Володимиром Путіним, «ми запросили Росію як одного з головних партнерів до участі в модернізації газотранспортної системи України».

«Така модернізація може проводитися лише спільно», – заявила Юлія Тимошенко. «Ми Росію і «Газпром» бачимо партнерами», – додала вона.

Вона наголосила, що Росія вже одержала запрошення брати участь в модернізації, і така співпраця, за її словами, перш за все може полягати, зокрема, в участі російських компаній у добудові газопроводу, а також у роботах для модернізації ГТС.

Із її слів, Росія може брати участь у цій модернізації, постачаючи необхідні складові, зокрема, труби, апарати для прокачування газу, вимірювальні прилади, а також надаючи необхідні технології.

Тимошенко сказала, що Україна і Росія мають технічні можливості для виробництва і постачання труб і агрегатів, необхідних для модернізації ГТС.

При цьому вона не виключила, що до участі в модернізації «можуть бути запрошені й інші країни – якщо на території Росії та України не виробляється те чи інше устаткування». Прем’єр додала, що такі учасники можуть бути запрошені на умовах повернення інвестицій.

3 березня в Брюсселі на Міжнародній інвестиційній конференції з модернізації української ГТС «ЄС – Україна: партнери із забезпечення поставок газу до Європи» було підписано Спільну декларацію ЄС, України і міжнародних фінансових організацій, яка визначатиме основу для надання інвестицій для такої модернізації. Росія в декларації не згадується.

Після різких заяв із Москви, що Росія мусить брати участь у долі газотранспортної системи України, Київ і Брюссель заявили, що планують залучити до модернізації української ГТС і Росію.
XS
SM
MD
LG