Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України відкидає російську дезінформацію про «демонтаж» пам’ятника радянським воїнам на Львівщині


Відповідаючи на поширювану в російській пресі інформацію, ніби в місті Стрию Львівської області вирішили демонтувати пам’ятник воїнам-визволителям і перенести його до музею тоталітаризму, Міністерство закордонних справ пояснює: рішення Львівської обласної ради від 10 квітня «Про гуманітарну і правову оцінку діяльності комуністичного режиму і заборону комуністичної ідеології» не передбачає жодних дій стосовно таких пам’ятників.

У коментарі прес-служби МЗС Росію закликано утримуватися від штучного розпалювання пристрастей навколо таких питань, ще й якраз напередодні 64-ї річниці перемоги, як мовиться в тексті, «в Великій Вітчизняній війні».

Насправді Львівська облрада 10 квітня звернулася до Президента і Верховної Ради з пропозицією виявити законодавчу ініціативу і подати проект закону про правову оцінку злочинів тоталітарного комуністичного режиму на території України.

Також облрада рекомендувала місцевим радам сприяти у виявленні невідомих поховань та гідному перепохованню останків учасників Другої світової війни.

Місцевим радам, крім того, рекомендовано провести інвентаризацію архітектурно-будівельних об’єктів, які містять символи тоталітарного комуністичного режиму, та, відповідно до чинного законодавства, ініціювати демонтаж тих із них, котрі не належать до об’єктів культурної спадщини і не охороняються законом.

Того ж дня Львівська обласна рада розглядала і проект ухвали про демонтаж символіки комуністичного режиму на території області, але не підтримала його.
XS
SM
MD
LG