Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія відмовилася від міжнародних навчань у Грузії


Прес-служба вірменського Міністерства оборони оприлюднила в вівторок коротку заяву про таку відмову через «обставини, що склалися», не уточнюючи подробиць.

Раніше в вівторок у Грузії оголосили про провал спроби військового заколоту.

Багатосторонні військові навчання Cooperative Longbow – Cooperative Lancer 2009 за програмами НАТО «Партнерство задля миру», «Середземноморський діалог» і «Стамбульська ініціатива співпраці» мають початися в Грузії в середу і протривати до 1 червня.

Категорично проти цих навчань виступає Росія, яка окуповує два сепаратистські райони Грузії, Абхазію і Південну Осетію, які вона визнала за «незалежні держави».

За словами Москви, проведення таких навчань у Грузії є «провокацією НАТО».

Росія закликала Північноатлантичний союз скасувати або перенести навчання; в НАТО відкинули таку можливість.

Чи пов’язана відмова Єревана зі спробою заколоту в Грузії, чи з вимогами Москви, чи з іншими причинами, не відомо.

Раніше від участі в навчаннях відмовилися Казахстан, Молдова і Сербія. Із них тільки Белград прямо заявив, що робить це на підтримку Москви, інші прямо не назвали причини відмови.

Російська преса повідомляла, ніби відмовилися також Естонія й Латвія. Як з’ясувалося, насправді ці країни взагалі не мали намірів брати участі в цих маневрах із самого початку їхнього планування ще навесні 2008 року.

Навчання, в яких до відмов мали взяти учать близько 20 країн – і членів НАТО, і учасниць «Партнерства задля миру», – складатимуться з двох частин: командно-штабної Cooperative Longbow, а потім польової на батальйонному рівні Cooperative Lancer. У першій мають узяти участь загалом близько 650 військовослужбовців, у другій – близько 450. Участь важкої зброї не передбачена. Сценарієм обох частин навчань, які мають пройти на військовій базі і полігоні Вазіані неподалік Тбілісі, є операція на підтримку миру.
XS
SM
MD
LG