Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії наразі не підпише ратифікацію Лісабонської угоди ЄС


Вацлав Клаус, відомий євроскептик, заявив у середу, що навіть не розглядає таку можливість, поки договір не розгляне ще раз Конституційний суд Чехії.

Раніше в середу Сенат, верхня палата парламенту Чехії, яка нині головує в Європейському Союзі, проголосував за схвалення Лісабонського договору, що має на меті реформувати діяльність розширеного Європейського Союзу і уможливити його подальше розширення.

Але відразу після голосування група сенаторів-супротивників договору заявила, що готує подання до Конституційного суду, щоб той перевірив усю угоду на відповідність Конституції Чехії.

Раніше цей Суд уже аналізував шість головних розділів Лісабонського договору і не знайшов там невідповідностей із Конституцією.

Нижня Палата депутатів ратифікувала цю угоду ще в лютому.

Чехія – остання країна-член ЄС, парламент якої висловився щодо Лісабонського договору.

Тепер, щоб завершити процес ратифікації документа, свій підпис під ним має поставити президент.

Так само президент Польщі Лех Качинський уже рік не підписує договір, схвалений обома палатами польського парламенту.

Крім Чехії й Польщі, процедуру ратифікації Лісабонського договору не завершили з-поміж 27 країн-членів ЄС іще Німеччина й Ірландія.

У Німеччині Конституційний суд має найближчим часом дати висновок, чи не суперечить договір німецькій Конституції.

А в Ірландії ратифікацію за її законодавством має схвалити всенародний референдум, який улітку минулого року вже раз провалився. Тепер Ірландія, домігшись від ЄС деяких поступок, обіцяє влаштувати другий референдум – можливо, в жовтні. За опитуваннями виглядає, що цього разу договір мали б схвалити.
XS
SM
MD
LG