Доступність посилання

ТОП новини

Особливості українського грального бізнесу. Влада терміново взялася за перевірки гральних закладів


Згорівший гральний заклад у Дніпропетровську
Згорівший гральний заклад у Дніпропетровську

Перевірити усі гральні заклади в Україні на відповідність пожежним і санітарним нормам, розпорядилися урядовці. Для цього вони на місяць призупинили дію ліцензій у цій сфері бізнесу. Таке вирішення вони ухвалили після трагедії у Дніпропетровську, що сталася 7 травня. Через пожежу в одному з салонів гральних автоматів 9 людей загинули, ще 11 перебувають в лікарні. Наскільки дотримуються закону власники салонів ігрових автоматів? Скільки салонів ігрових автоматів нараховується нині в Україні? Хто видає ліценції на здійснення цієї діяльності? І які є пропозиції впорядкувати цю галузь підприємницької діяльності?

Вибух у гральному закладі Дніпропетровська: версії трагедії

Три «щасливі сімки» і напис «Чесна гра» на фасаді обвугленої будівлі салону ігрових автоматів на проспекті Гагаріна, 127 у Дніпропетровську тепер виглядають як блюзнірство. Фахівці кажуть, що у нічному змаганні з вогнем, як у грі з «одноруким бандитом», шансів виграти у відвідувачів було дуже мало, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська.
У цій справі зараз більше питань, ніж відповідей. Чому заклад, раніше закритий дозвільними службами, все ж діяв? І якщо пожежа сталася через несправність проводки, що за вибух чули очевидці за мить до спалаху? Чому були заблоковані обидва аварійні виходи з приміщення?

Міністр Надзвичайних ситуацій Володимир Шандра говорить: «Міліція підкреслює, що розглядають кілька версій причин нещастя. Є серед них і умисний підпал. Може стати, відвідувачі зали стали жертвами кримінальних «розборок».

Про винуватців офіційно зараз не говорять. Певну провину покладають на персонал закладу, він не дотримувався протипожежних правил і недбало діяв під час аварії.

11 людей, як раніше, з опіками і отруєнням чадним газом перебувають у лікарнях. Стан 4 чоловіків, які лежать у лікарні Мечникова, медики оцінюють як середньо тяжкий. Один пацієнт — у тяжкому стані, говорить головний лікар Володимир Павлов. «Діагноз – отруєння речовинами горіння. А горіла пластмаса, облицювання і є отруєння угарним газом».

Родичі постраждалих унаслідок пожежі
Родинам загиблих і потерпілих обіцяють допомогу – і від держави, і від власників фірми. Родина По 50 і 100 тисяч. Є також рішення голови облдержадміністрації про закриття усіх казино, гральних закладів і дискотек.

День жалоби за загиблими на регіональному рівні поки не оголошували. Учора керівництво області заявило, що для цього немає юридичних підстав.

Умови видачі ліцензії на встановлення ігрових автоматів

На здійснення грального бізнесу в Україні необхідно отримати фактично 2 ліцензії, говорить Віктор Литвиненко, юрист Української асоціації діячів грального бізнесу. Першу ліцензію видає Міністерство фінансів України і коштує вона 150 тисяч євро, а другу ліцензію - видає місцева влада за 255 гривень на 5 років - такі бюрократичні перепони породжують корупцію, зазначає юрист. «Мінфін ліцензує організацію діяльності та впровадження азартних ігор, а місцеві органи виконавчої влади (обласні адміністрації) – видають ліцензії на утримання гральних закладів. Ліцензії місцевої влади коштують декілька сотень гривень, але проблема не у вартості, а в процедурі її отримання. Крім того, на кожен гральний автомат потрібно сплачувати патент. А також отримувати дозвіл з пожежної інспекції, а дозволи видаються санітарно-епідеміологічною службою».

В Києві нараховується близько тисячі легальних ігрових салонів, розповідає Микола Поворозник, заступник начальника управління ліцензування Головного управління з питань регуляторної політики та підприємництва КМДА. Дозвіл, займатися таким бізнесом, видається на 5 років. Коштує ліцензія 255 гривень. «Гральний бізнес на сьогодні може запропонувати набагато більше, ніж продуктовий магазин. Думки мешканців будинків, де розміщені ігрові зали, розділяються на 2 частини (за – проти). Погоджуються, тому що солідні власники гральних закладів впорядковують територію навколо будинку і ремонтують під’їзди. Для того, щоб отримати ліцензію на підприємницьку діяльність потрібні статутні документи підприємства, документи, які підтверджують право власності або оренди приміщень, де буде здійснена ця діяльність і такі ж документи на гральне обладнання».

Економічний зиск чи моральна шкода?

Минулого року гральний бізнес перерахував до державного бюджету понад 700 мільйонів гривень, підрахували економісти. Загалом, ця сфера підприємницької діяльності забезпечує 1% бюджетних надходжень. Попри це, вважає юрист Владислав Андрющенко, «однорукі бандити» приносять більше моральної шкоди суспільству, ніж економічного зиску. «Щоб гральні автомати були, держава йде на утиск нормального образу життя наших людей. Будь-яка людина, що підписує оці «грошові речі» - це непоборна наркоманія, з якою боротися не хочуть наші урядовці. Закон захисту прав споживачів і Цивільний кодекс говорять про те, що відшкодовувати збитки повинен винуватець, а хто винен - вирішує суд».

Український Лас-Вегас не за горами?

Лише 1 із 4 гральних автоматів в Україні має ліцензію і платить податки, про це заявляє народний депутат від БЮТ Валерій Писаренко –ініціатор законопроекту «Про заборону грального бізнесу в Україні». (В Україні загалом працює вісім тисяч ігрових салонів). Пан Писаренко вважає, що таким салонам – місце за межами населених пунктів - у спеціальних зонах. «Якщо буде ухвалений цей закон, то вже з 1 січня 2010 року всі власники ігрових автоматів будуть зобов’язані закрити свої ігрові заклади, доки не буде встановлено, де саме буде працювати ця гральна зона. Якщо протягом 3 місяців Кабінет Міністрів України внесе, а парламент ухвалить законопроект про створення спеціальних гральних зон, то не буде проблем, щоб дати відстрочку на рік чи два, врегулювавши все сьогодні роботу гральних зон».

Зі свого боку, аналітик Центру політичних і економічних досліджень України Станіслав Порхало стверджує, що заборона грального бізнесу залишить без роботи 50 тисяч українців. Зрозуміло, що трагедія в Дніпропетровську, на батьківщині прем'єра, не повинна була залишити Тимошенко байдужою, каже він. Однак при цьому Станіслав Порхало нагадує - півтора роки тому в тому ж місті сталася не менш страшна трагедія - від вибуху газу загинули 23 людини. Але це не призвело до заборони газової галузі в Україні.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

XS
SM
MD
LG