Доступність посилання

ТОП новини

Пакистан полегшив обмеження в долині Сват, щоб випустити цивільних


Пакистанські військові оголосили в неділю, що мирні мешканці регіону мають сім годин, щоб залишити його.

На цей час військові припиняють бойові дії проти повстанців ісламістського руху «Талібан» і тимчасово полегшують умови комендантського часу в цьому регіоні.

Відразу по тому наступ на позиції талібів поновиться, попередили військові.

Перервою в бойових діях, за повідомленнями, користаються десятки тисяч людей, які залишають свої домівки. Раніше з долини втекли від боїв до тимчасових таборів для біженців сотні тисяч мешканців долини Сват.

Жодних даних про загиблих у боях цивільних осіб не наводять.

Прем’єр-міністр Пакистану Юсаф Раза Ґілані заявив у суботу, що країна постала перед «партизанською війною» в долині Сват, і на кону опинилося саме виживання Пакистану.

За даними пакистанського командування, військам протистоять від 4 до 5 тисяч повстанців; як вважають, значна частина їх прибула з-за кордону з Афганістану.

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців попередило раніше про можливу гуманітарну кризу в регіоні. За його даними, від боїв уже втекли з домівок до 200 тисяч людей, і ще близько 300 тисяч готуються стати внутрішніми біженцями.

Наступ пакистанського війська перервав суперечливе лютневе перемир’я між владою Пакистану й талібами в долині Сват. За тією угодою таліби обіцяли мир у регіоні, а пакистанська влада офіційно запровадила там ісламське право шаріату. Ця домовленість викликала велику критику і в самому Пакистані, і в світі.
XS
SM
MD
LG