Доступність посилання

ТОП новини

Італія і Франція вимагають реформувати Шенгенські домовленості


Прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі і президент Франції Ніколя Саркозі спільно закликали сьогодні зробити суворішими умови домовленостей більшості країн ЄС і ще кількох держав про відкриті внутрішні кордони після конфлікту через мігрантів із Північної Африки.

Як заявив Берлусконі на прес-конференції в Римі, і він, і Саркозі вважають, що в Шенгенські домовленості треба внести зміни, які можна було б застосовувати в «виняткових випадках».

Саркозі ж сказав, що Франція й Італія надіслали спільного листа до керівників Європейського Союзу з закликом реформувати домовленості.

Відносини між двома країнами різко погіршилися, коли Італія останніми днями видала тимчасові дозволи на мешкання тисячам нелегальних мігрантів із країн Північної Африки, які, за Шенгенськими домовленостями, дають їм право подорожувати всіма країнами-учасницями. Значна частина мігрантів відтак рушила до Франції, де на кордоні їх перепинили французькі правоохоронці.

Париж звинуватив Рим у намаганні уникнути відповідальності, надавши мігрантам право на пересування в ЄС, щоб таким чином «позбутися» їх. Італія ж скаржиться, що Євросоюз полишив її наодинці з хвилею мігрантів і не виявив європейської солідарності.

Від початку цьогорічних протестів у низці країн Північної Африки з них, головно з Тунісу, до Італії нелегально дісталися близько 25 тисяч мігрантів.
XS
SM
MD
LG