Доступність посилання

ТОП новини

МВФ вимагає пенсійної реформи і має ще 3 умови для нового траншу


Міжнародний валютний фонд має до України чотири головні вимоги, без виконання яких керівництво Фонду не розглядатиме можливість надати Україні черговий транш домовленої позики, повідомив сьогодні голова постійного представництва МВФ в Україні Макс Альєр.

У першу чергу, сказав він, ідеться про пенсійну реформу, яка має відповідати умовам меморандумів, укладених у липні і грудні минулого року. Україна, за його словами, попросила додаткового часу для консультацій у цій справі.

Крім того, МВФ чекає на коригування тарифів на газ і теплопостачання.

Наступна вимога – заходи для того, щоб утримати на низькому рівні дефіцит «Нафтогазу України» за ситуації, коли МВФ погодився на менше, ніж пропонувалося спершу, підвищення цих тарифів, що відтак вимагає знайти додаткові кошти для покриття дефіциту.

І, нарешті, Фондові йдеться про скасування одного з антикризових заходів Національного банку – вимоги обов’язково викуповувати так звані рекапіталізаційні облігації. На думку МВФ, ця вимога українського закону обмежує самостійність Нацбанку і за нинішньої ситуації наближення кінця кризи має бути скасована, а не продовжена, як це робиться нині.

Черговий перегляд виконання програми співпраці Фонду з Україною в Раді директорів МВФ, який у разі позитивного результату дасть змогу надати Україні черговий транш позики stand by, буде можливий тільки після виконання Києвом цих чотирьох умов, наголосив Макс Альєр.

За його словами, наразі ніяких дат наступного візиту до України місії МВФ, яка має вивчити виконання Україною умов Фонду, ще не визначено.

Раніше в Міністерстві фінансів України говорили, що цей візит відбудеться в травні.

Цієї весни Україна не отримала чергового, третього траншу резервної позики за нинішньою програмою співпраці, що схвалена в липні 2010 року і передбачає надання Україні кредиту на загальну суму понад 15 мільярдів доларів. Термін дії програми становить 2,5 роки.

Із цих грошей Україна встигла минулого року отримати два транші з десяти, які мали надходити щокварталу. Між українським урядом та Міжнародним валютним фондом виникли непорозуміння щодо проведення реформ та фінансування дефіциту бюджету.
XS
SM
MD
LG