Доступність посилання

ТОП новини

США і Британія: резиденція Каддафі – законна ціль, але не сам Каддафі


Керівники оборонних відомств і збройних сил Сполучених Штатів і Великої Британії заявили в вівторок, що закритий комплекс у столиці Лівії Тріполі, де міститься резиденція лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі, є законною ціллю повітряних ударів.

Але при цьому міністр оборони США Роберт Ґейтс, голова Об’єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США адмірал Майк Маллен, міністр оборони Великої Британії Лаям Фокс і голова Оборонного штабу британських Збройних сил генерал Дейвід Річардз наголосили, що сам лівійський керівник не є ціллю цих ударів.

Роберт Ґейтс, зокрема, звернув увагу, що удари спрямовані по таких законних цілях, як центри командування і управління військами сил Каддафі, де б вони не були розташовані, бо саме завдяки цим центрам війська Каддафі здійснюють свої гуманітарні порушення.

Відомо, що такі центри є й на території фактично військового містечка в Тріполі, де є й резиденція Каддафі. Останніми днями по цьому комплексу будівель завдавали вже кількох ударів.

Лаям Фокс додав, що Муаммар аль-Каддафі має зрозуміти, що його «гра скінчилася», і що швидше, то краще. За його словами, Каддафі став тягарем для свого народу і країни і мав би якнайшвидше зрозуміти це адресоване йому послання.

Оборонні керівники США і Британії також обговорили становище в Афганістані і насильство в Сирії.

Майк Маллен іще минулого тижня попереджав, що конфлікт у Лівії заходить у глухий кут і попри те, що союзницькі повітряні удари зменшили воєнні здатності наземних сил Каддафі на 30–40 відсотків.

А в Лондоні міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ заявив на засіданні уряду, що треба готуватися до тривалої участі в операції в Лівії, хоча, додав він, є й підстави для оптимізму.
XS
SM
MD
LG