Доступність посилання

ТОП новини

Чому діамантова столиця притягує все більше закоханих та інвесторів?


Брюссель – Бельгія – це не лише центр численних європейських та міжнародних установ, а й світовий лідер діамантової промисловості. Щойно представники цього вишуканого бізнесу оприлюднили інформацію про рекордний розмах імпорту та експорту діамантів із бельгійського міста Антверпен. З-поміж 20 світових діамантових бірж три найпотужніші – саме тут. Недарма Антверпен має славу міжнародної столиці цього коштовного каміння.

Антверпен – світова столиця діамантів. У цьому прибутковому та доволі специфічному бізнесі тут зайняті 30 тисяч населення, що доволі багато для невеликого портового міста.

Левова частка шліфувальників та продавців цього коштовного каміння – євреї, що є нащадками колишніх емігрантів. Ще у 16-му столітті, втікаючи від переслідувань у сусідній Голландії, вони по дорозі до Америки осіли в Антверпені. Нині ці місцеві оператори діамантової промисловості мають щорічний обіг, що обчислюється десятками мільярдів євро й становить майже 80 відсотків світових торговельних угод.

За деякими даними, саме антверпенські майстри обробляють 70 відсотків діамантів планети. Тут купують коштовне каміння найіменитіші ювеліри світу.

Сьогодні, так би мовити, у час нестабільності на фінансовій ниві, виявляється, що діаманти – це вигідний сховок для капіталів. Криза минулих років тільки незначно торкнулася цього бізнесу, а від минулого року діаманти приносять рекордні прибутки.

«Імпорт та експорт необроблених та шліфованих діамантів зріс віднедавна приблизно на 30 відсотків, – каже Арі Епштейн, представник адміністрації Антверпенського світового діамантового центру. – Причиною цьому є насамперед надзвичайний попит на них у таких країнах, як Росія, Індія та Китай».

Діаманти – це історія та сховок для капіталів

Як повідомляють місцеві фахівці, для іноземців організований навіть особливий, діамантовий різновид туризму. І справді, відвідини Антверпена часто пов’язані саме із діамантами та коштовностями, а чимало закордонних мешканців, зокрема, зі східноєвропейських держав, прибувають сюди, щоб придбати у виробників обручку, перстень, оброблений дорогоцінним камінням або іншу коштовну прикрасу.

Тим часом серед професіональних дилерів особливо великим попитом користуються бельгійські оброблені діаманти. Цікаво, що ще у 16-му столітті бельгієць Людовик ван Бекер винайшов особливу технологію обробки цього надзвичайно твердого коштовного каменю. А ще цікавіше те, що цей метод місцеві шліфувальники діамантів успішно застосовують і нині.

Інтерес до необробленого каміння на світових біржах дещо впав, але, як кажуть фахівці, цей феномен компенсує загальне зростання вартості цього дорогого товару. Нині у післякризовий період діаманти як ніколи користуються популярністю серед інвесторів, пояснює Арі Епштейн.

«Люди сьогодні особливо часто купують діаманти, бо вони крізь роки залишаються гарними та невпинно дорожчають, – каже він. – Тому споживачі все частіше сприймають їх як засіб для інвестицій. Люди шукають альтернативу: купують цінні папери, золото, а нині відкрили для себе ще й інший продукт».

Згідно з прогнозами фахівців Антверпенського світового діамантового центру, вартість діамантів у майбутньому продовжуватиме зростати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG