Доступність посилання

ТОП новини

Freedom House: концентрація влади загрожує демократії в Україні


За рік президентства Віктора Януковича Україна зазнала тривожного занепаду в демократії і правах людини, мовиться в спеціальному звіті правозахисної організації Freedom House («Дім свободи»), оприлюдненому в середу. Цей занепад, якщо його не зупинити, загрожує повернути Україну до авторитаризму часів до Помаранчевої революції, наголошують правозахисники в звіті з назвою «Сигнал тривоги: захистити демократію в Україні».

Звіт, серед іншого, вказує на дедалі більше придушення засобів інформації, вибіркове застосування правосуддя щодо опозиційних діячів, дедалі глибше втручання в суспільне життя Служби безпеки України, дедалі поступливіший парламент, нездатний домогтися підзвітності від виконавчої влади, а також на місцеві вибори жовтня минулого року, які вперше з часу Помаранчевої революції не відповідали демократичним стандартам.

Водночас звіт доходить висновку, що українське керівництво цінує свою міжнародну репутацію, наголошуючи на посиленому залученні Заходу до демократичного розвитку України.

Як заявив із цього приводу виконавчий директор Freedom House Дейвід Креймер, Україна за нинішньої влади «йде в неправильному напрямку» з огляду на демократію і права людини, і її можливе скочування до авторитаризму, якщо його не зупинити, було б великим відступом для України, а також зашкодило б сподіванням на реформи в усій Євразії.

І в самій Україні, і в країнах Заходу мають знайтися сили, відповідальні за те, щоб узятися за цю проблему і вчинити енергійний тиск, щоб зупинити подальше сповзання України, наголосив він.

«Кричуща відсутність уваги Заходу до України»

Як мовиться в доповіді, низка з визначених у ній проблем існувала й до приходу до влади уряду Януковича, але останні тенденції глибоко непокоять.

Серед головних моментів, які викликають занепокоєння, такі:

— Дедалі більше зосередження влади в руках нинішнього уряду з обмеженими можливостями контролю й рівноваг, яке постало за рахунок демократичного розвитку і яке, якщо його не зупинити, поставить Україну на шлях до авторитаризму;

— Парламент, який дедалі більше тільки «штампує» ухвалені поза ним рішення;

— Випадки дедалі більшого втручання в життя громадянського суспільства і його залякування з боку спецслужб;

— Вибіркове застосування правосуддя (особливо щодо членів попередніх урядів);

— Сприйняття поширеності корупції і переслідування власних інтересів, яке витравлює процедури, що мали б бути демократичними, справедливими і збалансованими;

— Загнане й нерідко пригнічене громадянське суспільство, разом зі збайдужілою опозицією, що погрузла у внутрішній боротьбі;

— Дедалі тісніший зв’язок між контролем за засобами інформації і політичною владою, ще й за умови все більшої міри самоцензури.

Тим часом нині спостерігається кричуща відсутність уваги Заходу до України, наголошують правозахисники. Для того, щоб становище в Україні поліпшилося, це має змінитися, вважає Freedom House.

Матеріали для цього спеціального звіту були зібрані в лютому цього року, слідами занепаду оцінки України за станом політичних прав і громадянських свобод до «частково вільної» за результатами минулого року. Правозахисна організація нагадує, що до цього занепаду Україна була єдиною з-поміж післярадянських держав, за винятком країн Балтії, яка була за її класифікацією «вільною».
XS
SM
MD
LG