Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко судитиметься з «РосУкрЕнерго» і Фірташем у США


Лідер партії «Батьківщина», колишня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила в середу, що отримала підтвердження, що суд у Нью-Йорку взяв до розгляду її позов до компанії-газотрейдера «РосУкрЕнерго» і її співвласника, підприємця Дмитра Фірташа.

Позов вона як фізична особа разом із кількома депутатами зі своєї фракції подала кілька тижнів тому, звинувачуючи відповідачів у шахрайстві, порушенні прав людини і здирництві. За її словами, суди США мають право розглядати такі позови іноземних осіб.

Тимошенко оскаржує дії відповідачів та найвищих посадовців України в «злочинній корупційній змові», яка призвела до їхньої мирової угоди і вплинула на рішення Стокгольмського арбітражу, що зобов’язав «Нафтогаз України» повернути «РосУкрЕнерго» загалом понад 12 мільярдів кубометрів природного газу.

Цей газ перед тим був вилучений із власності «РосУкрЕнерго» за допомогою сумнівної схеми 2009 року в час, коли Тимошенко очолювала уряд, і розмитнений на користь «Нафтогазу». Нині через це в Україні порушена кримінальна справа, в якій наразі звинувачують колишніх посадовців «Нафтогазу» і Держмитслужби. Проти самої ж Тимошенко порушена справа щодо газових контрактів із Росією, укладених на початку того ж 2009 року, – вже третя проти неї.
XS
SM
MD
LG