Доступність посилання

ТОП новини

В Україні по-різному оцінили «Сигнал тривоги» від Freedom House


Прага – В Україні по-різному реагують на висновки американської громадської організації Freedom House, яка попереджає про згортання демократії в Україні за часів президентства Віктора Януковича. Звіт «Сигнал тривоги: захистити демократію в Україні» оприлюднили напередодні в Нью-Йорку. Автори звіту – американські політичні експерти – звертають уваги на вибіркове застосування правосуддя в Україні, дедалі поступливіший парламент і поширення корупції, незважаючи на обіцянки з найвищих трибун зупинити хабарників.

Якщо згортання демократії в Україні не зупинити, то держава може повернутися до часів авторитаризму, вважають американські спостерігачі. Вони помічають дедалі більше зосередження влади в одних руках із обмеженими можливостями контролю й рівноваг.

Директор національного Інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв каже, що це перебільшення.

«Автори, даючи оцінку тим змінам, які відбулися з точки зору переходу від парламентсько-президентської до президентсько-парламентської моделі в Україні після рішення Конституційного Суду, дещо перебільшують авторитарні тенденції. Все таки авторитаризм і сильна президентська вертикаль – це різні речі», – сказав Радіо Свобода Андрій Єрмолаєв.

Повного сповзання України до російської чи білоруської моделі не відбудеться, але авторитарні тенденції в Україні очевидні, натомість вважає директор школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

«Те, що влада говорить всередині країни, це одне, але знову ж таки міжнародну спільноту тут не надуриш. Ці оцінки є очікуваними. Якщо в Януковича спочатку був кредит довіри, в тому числі й на Заході, то зараз він випаровується», – зазначає київський політолог.

Freedom House: у Києві займаються серйозними реформами

Автори звіту Freedom House водночас хвалять українську владу за певні успіхи. На їхню думку, за перший рік президенства Віктора Януковича Україна зробила більший поступ на переговорах із Євросоюзом і розв’язала більше двосторонніх проблем зі США, ніж за кілька років урядування помаранчевих лідерів. Оглядачі говорять і про те, що влада в Києві розробила й просуває «серйозну» програму реформ. Але ось тут Олексій Гарань радить не поспішати з висновками. «Те, що ми маємо, принаймні зараз, це не реформи, а розмови про реформи. При цьому не має чіткого плану дій і ліва рука не відає, що робить права», – вважає київський професор.

Американські політологи наводять офіційні дані про те, що в Києві порушили карні справи проти 350 чиновників уже нинішньої влади за звинуваченнями в корупції та інших службових зловживаннях. Тим не менше, у Freedom House вважають, що новій антикорупційній кампанії бракує авторитету, адже рідко розслідують масштабні порушення, де фігурують нинішні перші особи.

Андрій Єрмолаєв, який очолює дослідницький інститут під егідою Президента України, запевнює, що справа дійде до кожного потенційного злочинця.

«У нас уже є кілька прикладів того, що резонансні справи, які були в усіх на вустах ще кілька років тому, але залишалися в шухлядах, зараз розслідуються. Зокрема, справа Гонгадзе. Маю надію, що буде доведене до кінця і питання про корупцію в газовій сфері, маю надію, що буде доведена до кінця і справа по отруєння екс-Президента Віктора Ющенка», – говорить директор інституту.

Рибачук: у громадянського суспільства виникли нові загрози

У Freedom House вважають, що через тиск згори українське громадянське суспільство опинилося в пригніченому стані. Андрій Єрмолаєв визнає, що в Україні є проблеми з нереформованими силовими структурами, які інколи порушують права громадян, але вважає, що в української влади є достатньо волі, щоб ці питання вирішувати. Натомість Олексій Гарань вважає, що без уваги західної спільноти українському громадському суспільству буде важко вистояти.

До звіту Freedom House не потрапили нові системні загрози для українського громадянського суспільства, зауважує Олег Рибачук, який очолює громадську організацію «Центр UA». Йдеться про підготовку законопроекту про громадські організації. «Партією регіонів внесений законопроект, який просто взятий з російського. Зокрема, про заборону фінансування неурядових організацій з-за кордону», – сказав Радіо Свобода громадський активіст.

Крім цього, Олега Рибачука турбує концепція нової військової доктрини України, нещодавно затверджена Кабміном, яка зараховує громадські організації, що дискредитують владу, до загроз національної безпеки. Український оглядач каже, що ця теза також запозичена з Росії, яку вже давно критикують на Заході за авторитарні тенденції. За рейтингом Freedom House Росія належить до «невільних» держав, тоді як Україна за президентства Януковича з категорії «вільних» країн спустилася до «частково вільних».
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG