Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина розробила державну концепцію утилізації сміття


Будапешт – Угорщина приєдналася до ініціативи Португалії, Литви та Румунії провести в себе європейський суботник зі збору сміття. Щоправда, фахівці попереджають, що одного такого заходу за участю добровольців буде мало, оскільки територія країни дуже засмічена комунальними відходами. З екологами зустрілися урядовці і запропонували державну допомогу. Більше того, на цю зустріч урядовці принесли з собою майже готову державну концепцію утилізації сміття.

Цими днями у Пешті та Буді можна бачити групи молодих добровольців у яскравих дорожніх жилетах. Молодь ходить узбіччям вулиць і збирає різний мотлох – використані серветки, обгортки від цукерок, пластикові пляшки... Навіть на крутих схилах гори Ґеллерт, що на правому березі Дунаю, екіпіровані в амуніцію альпіністів хлопці знаходять цілі лантухи комунального сміття...

Щоправда, смітять не лише туристи. В обласному центрі Дьєр на заході країни теж чимало відходів. Якби сміття не складали методом пресування і не закопували в землю, знадобилося б персональне сміттєзвалище на кожного жителя Дьєра площею у 3-4 футбольних полів, зауважує проектний менеджер Бриґітта Бодор, фахівець із охорони довкілля.

Темпи засмічення природи дуже високі. Чи не пора схаменутись?

Зі свого боку, західні екологи попереджають, що за останні роки засмічення Землі відбувається дуже інтенсивно, і якщо так триватиме й надалі, а сміття не утилізуватимуть, її мешканцям до 2030 року не вистачить площі навіть двох планет, таких як Земля. За останні 40 років на 30 відсотків скоротилася кількість видів наявної фауни і флори, стверджують науковці.

Наприкінці наступного місяця в Угорщині відбудеться найбільша за всю історію країни акція добровольців зі збору сміття. Неурядові організації отримають матеріальну та організаційну допомогу з боку державних структур. За даними міністерства охорони довкілля, свою участь у цьому всеугорському суботнику підтвердило вже 50 тисяч осіб.

За словами керівника цього міністерства Золтана Іллейша, уряд планує частіше влаштовувати такі акції, започаткувавши сталу традицію. «Водночас ми хотіли б внести поправки до закону про екологію, щоб мотивувати громадян і виробників менше засмічувати довкілля шляхом проведення селекції відходів, подібно до дого, як це роблять у Хорватії, коли держава стимулює торговельні підприємства відкривати спеціальні приймальні пункти зі збору пластикових пляшок тощо», – розповів міністр охорони довкілля.

Подібним чином, каже він, щоб запобігти утворенню нелегальних сміттєзвалищ на природі, держава діятиме за принципом скупки різних відходів, у тому числі небезпечних.

Золтан Іллейш також повідомив, що державна концепція утилізації сміття передбачає будівництво спеціальних переробних заводів. «Так, як це практикують в Австрії та інших країнах, де подрібненим пластиком зі сміття засипають каменоломні чи використані шахти, або використовувати ці відходи як будівельний матеріал у прокладанні шляхів», – зазначив міністр.

Найближчим часом угорський уряд працюватиме над тим, щоб не тільки пробудити інтерес суспільства до теми утілізації сміття, але й створити ринкові механізми з його переробки і використання, наголосив Золтан Іллейш.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG