Доступність посилання

ТОП новини

Побутові відходи. Влада на місцях ігнорує вимоги законодавства


Київ – Міністерство житлово-комунального господарства направило листа до Міністерства екології із нагадуванням, що настав час вдаватися до адміністративних санкцій щодо тих органів місцевого самоврядування, які ще не запровадили роздільний збір побутових відходів. Цього вимагає оновлений Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Міністерство житлово-комунального господарства нагадує, що уже пройшов рік, як згідно з оновленим законодавством має бути запроваджений обов’язковий роздільний збір побутових відходів. Наразі така система діє лише у 53 населених пунктах України, повідомив Радіо Свобода директор Департаменту благоустрою та комунального обслуговування МінЖКГ Олександр Ігнатенко.

У зв’язку з цим Міністерство житлово-комунального господарства направило до Міністерства екології та природних ресурсів листа, у якому нагадує, що Державна екологічна інспекція вже мала б вдаватися до санкцій щодо міських та селищних голів, які ще не розпочинали роботи для запровадження роздільного збору сміття.

«Ми кажемо, що треба штрафувати. Є дві статті Адміністративного кодексу, є Закон про відходи, є суттєво збільшені штрафи – 340 гривень для населення і до 1700 гривень для посадових осіб. Треба залучати цей механізм! Адже відсутність роздільного збору сміття й системи його сортування гальмує притік інвестицій у цю сферу», – наголосив Олександр Ігнатенко.

Побутові відходи складають лише 5% від усіх відходів, промислові підприємства дають ще 15%, а левову їх частку продукує гірничо-видобувна галузь.

За офіційними даними, в господарський обіг повертається 3% побутових відходів, а ще 4% утилізується на трьох сміттєспалювальних заводах – у Києві, Дніпропетровську та Люботині. Решта побутових відходів складується на полігонах, що є великою проблемою для навколишнього середовища та місцевих громад.

Запис ефіру. Перша частина:
Сміття на користь (I)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Друга частина:
Сміття на користь (II)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG