Доступність посилання

ТОП новини

Італійські покупці прощаються з пластиковими пакетами


Замість целофану сумка для покупок
Замість целофану сумка для покупок

Рим – Італійські споживачі з нового року мають звикати до нового екологічного способу закупівель. Від 1 січня в країні заборонене використання поліетиленових пакетів, які стали символом споживацтва та забруднення довкілля. Тепер для придбаного товару покупці повинні мати торби багаторазового використання або ж біопакети.

Що вже там супермаркети і базари, де вага покупок може сягати кількох кілограмів і їх треба у чомусь донести до хати. Навіть в аптеці найменшу пігулку і ту пакують в поліетиленовий мішечок, рідше загортають у папір.

А особливо передбачливі просять відразу два пакетики, щоб пігулка була більш захищена. З подивом на очах реагують продавці, коли хтось відмовляється від пластикового пакета, бо має з собою сумку або, зрештою, ту саму пігулку кладе до кишені.

За останні 30 років місцевий покупець настільки звик до пластика, що тепер заборону про його використання не на жарт називають революційною. З-поміж європейців італійці найбільше використовують ці прозорі мішки: щороку 300 на душу. На Апеннінах щорічно розходяться 25 мільярдів пластикових пакетів, що становить четвертину від європейського виробництва.

Йдеш у магазин – бери сумку

Щороку 300 пластикових пакетів на одного італійця
Із часом біля кас супермаркетів і на базарах товар пакуватимуть у сумки багаторазового використання або в екологічні пакети, виготовлені з біологічних матеріалів як кукурудза або крохмаль.

Покупці римського супермаркету поділилися із Радіо Свобода своїми думками про урядове нововведення.

«Ці нові пакети трохи рвуться. Але краще так заощаджувати і уникати марнотратства», – вважає літня пані.

Наступний покупець у черзі був явно роздратований і сказав: «Як на мене, то це нововведення є дурниця, а від нових біопакетів мінімальна користь. Тепер усі купуватимуть великі торби для покупок і мало хто користуватиметься біомішками, бо ж вони не витримують ваги і відразу рвуться».

Тим часом у магазинах і надалі пропонують поліетиленові пакети, поки не вичерпаються усі запаси. Щоправда за них уже не беруть 5 центів, а видають безкоштовно.

Заради користі для довкілля

Розпорядження кабміну про заборону пластика не стосується наразі чорних пакетів для сміття, які ще лежать на полицях господарчих товарів. Також поки що у вільному користуванні целофанові мішечки та рукавиці для відбору фруктів і овочів.

«Безумовно, згодом має з’явитися розпорядження і щодо подальшої долі тонких поліетиленових мішечків для фруктів, адже ми ще продовжуємо їх використовувати і це не є біорозкладувані пакети», – зазначив директор супермаркету Крістіано Ґабріелі.

Італійська асоціація з охорони довкілля Legambiente вважає, що із забороною пластикових пакунків споживачі вимушені відновити колишні добрі звички, зокрема вирушати на закупи із торбою, сіткою чи візком для краму.

За словами наукового співробітника Legambiente Стефано Чафані, заміна поліетиленових мішків на сумки дозволить заощадити понад 180 тисяч тонн пального і зменшить викиди вуглекислого газу. Та найголовніше, каже еколог, поля, річки і моря не будуть так забруднюватися довговічним пластиком, для розкладу якого потрібні сто, а максимум тисячу років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG