Доступність посилання

ТОП новини

Весілля в королівській родині і політична суперечка навколо нього


Лондон – Сьогодні майбутній наступник британського трону принц Вільям одружується зі своєю нареченою Кейт Міддлтон. Завершено останні приготування, мільйони туристів з’їхалися до британської столиці, щоб узяти участь у святкуваннях. Але напередодні цю подію дещо затьмарила суперечка щодо того, хто потрапив, а хто не потрапив до офіційного списку запрошених. У ньому не виявилося, зокрема, двох колишніх прем’єр-міністрів від Лейбористської партії Тоні Блера і Ґордона Брауна.

Попередників нинішнього прем’єр-міністра Великої Британії Дейвіда Камерона – Ґордона Брауна і Тоні Блера – нема у списку запрошених гостей на сьогоднішнє весілля принца Вільяма та Кейт Міддлтон, що викликало чимале здивування в лавах нині опозиційної Лейбористської партії. Саме до цієї партії належать незапрошені Браун і Блер.

Натомість запросили попередників Брауна і Блера на посаді прем’єра – Джона Мейджора та Марґарет Тетчер.

Тоні Блер і Ґордон Браун
Для участі у весільній церемонії, що відбудеться у старовинному лондонському Вестмінстерському абатстві, де протягом багатьох століть коронувалися, одружувалися і знаходили вічний спочинок британські монархи, було складено список із понад 200 гостей. Серед них – члени уряду, депутати парламенту, представники дипломатичного корпусу.

Серед запрошених був навіть посол Сирії, чий уряд нині криваво придушує протести опозиції у цій країні. Запрошення йому в останню хвилину скасували, але це не знизило температури у середовищі симпатиків опозиційних лейбористів, дехто з яких заговорив навіть про змову.

Річ у тім, що з нагоди попереднього подібного весілля 1981 року між принцем Чарльзом та принцесою Діаною серед запрошених були всі живі колишні прем’єр-міністри.

Колишній міністр закордонних справ у лейбористському уряді Джак Стро заявив, що здивований рішенням королівського палацу. Водночас він не думає, що йдеться про якусь змову проти лейбористів.

«Я був здивований, що двох колишніх прем’єр-міністрів не запросили, хоча у такій самій ситуації 1981 року це було зроблено. Я здогадуюся, що, якщо врахувати, як укладено список гостей, то у ретроспективі ті, хто ухвалював рішення, змінили б його і щодо колишніх прем’єр-міністрів, і щодо кількості послів, яких запросили», – сказав він.

Речник Тоні Блера заявив, що брак запрошення «не є проблемою» для колишнього прем’єра.

Королівський палац офіційно пояснив, що Блера і Брауна не запросили, бо, на відміну від Тетчер і Мейджора, вони не є лицарями ордену Підв’язки – британського лицарського ордену, заснованого у 14-му столітті, членство у якому вважається найвищою почестю за заслуги у Британії. Його членами одночасно може бути максимум 24 лицарі і леді.

Замість колишніх прем’єрів – футболіст і співачка

Із Лейбористської партії на весіллі буде присутній лише її нинішній лідер Ед Мілібанд. Також на церемонію прибудуть нинішній прем’єр Дейвід Камерон, його заступник Нік Клеґґ, спікер Палати громад парламенту Джон Берков. Серед інших гостей – футболіст Дейвід Бекгем, його дружина-співачка Вікторія, тренер збірної Англії з регбі Клайв Вудворд, депутат парламенту від Консервативної партії Річард Беньйон.

Королівський палац повідомив, що над списком запрошених працювали самі молодята, хоча й консультувалися з королевою та принцем Вельським там, де це було потрібно.

Загалом нинішнє весілля, на відміну від весілля королеви 1947 року і весілля принца Чарльза 1981 року, не є державним заходом. Весілля Вільяма і Кейт є приватним, а тому нема протокольної причини запрошувати колишніх прем’єр-міністрів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG