Доступність посилання

ТОП новини

Британія: Заключні приготування до королівського весілля


Наступник британського трону принц Вільям та його наречена Кейт Міддлтон
Наступник британського трону принц Вільям та його наречена Кейт Міддлтон

Лондон – Менш як через два тижні Велика Британія святкуватиме весілля майбутнього наступника британського трону принца Вільяма та його нареченої Кейт Міддлтон. День весілля – п’ятниця, 29 квітня – оголошено вихідним днем. Відбуваються останні приготування.

Духовний лідер Англіканської церкви архиєпископ Кантерберійський Рован Вільямс повінчає принца Вільяма та Кейт Міддлтон в історичному Вестмінстерському абатстві у центрі британської столиці. Там упродовж багатьох століть вінчали, коронували й ховали численних британських монархів.

Королівський історик Г’юґо Вікерз передбачає чудовий святковий день. «Думаю, це буде досить традиційне королівське весілля. Звичайно, різниця буде у тому, що наречена прибуде автом. Але королівські карети ми таки побачимо. Це буде чудовий день, щоб вийти на вулиці центру Лондона. Це буде великий день для телебачення. Ми показуватимемо це всьому світові. Вільям є в майбутньому наступником трону, і я певен, що це святкуватиметься у відповідному стилі. Та це не значить, що робитиметься щось абсолютно надмірне», – каже він.

Після церемонії відбудеться прийняття у королівському палаці, а відтак там пройдуть приватні обід і бал.

У британських засобах масової інформації ажіотаж щодо весілля. Газети щодня оприлюднюють нові подробиці й плітки. Зокрема, останнім часом обговорювали тему шлюбного контракту, в якому зазначються матеріальні умови на випадок розлучення. Чи потрібний такий контракт Вільямові і Кейт (або Катрін, як її називатимуть після весілля)? Чи романтично це? – запитують газети.

28-річні наречені, що познайомилися в університеті міста Сент-Андрюз, де вони разом училися, заручилися під час відпочинку в Кенії у жовтні минулого року. Принц освідчився, подарувавши Кейт обручку своєї трагічно загиблої в автокатастрофі матері, принцеси Діани. До речі, копія цієї обручки є одним із численних сувенірів на честь королівського весілля. Вона коштує понад півтори тисячі доларів.

Уже відомо, що на урочистому весільному обіді в Букінгемському палаці буде 650 гостей. Уточнюється навіть, що 50 із них запросила королева, 250 – батько нареченого принц Чарльз, 100 – батьки Кейт, а решта – це друзі молодят. Серед запрошених знаменитості зі світу музики й спорту, але газети звертають увагу і на деякі колоритні особистості. У цьому контексті згадують, зокрема, ім’я казахського мільярдера Тімура Куанишева. Оглядачі підозрюють, що він одержав запрошення завдяки дружнім стосункам із принцем Майклом Кентським. Зазначається, що 1993 року Куанишева звинувачували у спробі провезти до Росії у нижній білизні мільйон незадекларованих доларів.

Поцілунок для публіки буде

Повідомляється також, що всі гості одержали докладні інструкції щодо правил етикету на обіді, в яких пояснюються навіть подробиці на кшталт того, у якій руці тримати ніж, а в якій виделку.

Обговорювалася навіть така делікатна річ, як привселюдний поцілунок молодят після шлюбної церемонії. Повідомляється, що такий поцілунок таки відбудеться, коли молода пара вийде на балкон Букінгемського палацу привітати зібраний там народ.

Десятки тисяч британців збираються бурхливо святкувати весілля Вільяма і Кейт. Мешканці сотень вулиць по всій країні подали заявки до місцевих рад на проведення масових заходів, які передбачають перекриття проїжджої частини для транспорту.

Водночас місцева рада Лондона не дала дозволу групі, що виступає за республіканський статус Британії, провести біля історичного майдану Ковент-Ґарден у Лондоні вечірку під назвою «Не королівське весілля». Група вбачає у цьому обмеження громадських свобод.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG