Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнароднi резерви України досягли нового iсторичного максимуму – НБУ


Мiжнароднi резерви Нацiонального банку України за пiдсумками квiтня досягли 38 мільярдів 192 мільйонів доларів, що є новим iсторичним максимумом, повiдомив агентству «Iнтерфакс-Україна» керiвник групи радникiв голови НБУ Валерiй Литвицький.

Попередній максимум був досягнутий перед кризою – 25 вересня 2008 року.

Литвицький зазначив, що, поповнюючи резерви, Нацбанк продовжує управляти лiквiднiстю, не створюючи зайвого цiнового тиску. За його словами, ринок в останнi днi дуже активний: суми на ньому обчислюються сотнями мiльйонiв доларiв, однак вiн практично не потребує втручання НБУ.

За даними фахівця, з початку року НБУ придбав за рахунок iнтервенцiй на ринку понад півтора мільярда доларів, двi третини цiєї суми припало на квiтень.

«Курс залишається близьким до того значення, якi ми вважаємо адекватним поєднанню макроекономiчних факторiв i факторiв набутого значення. Ми спостерiгаємо певнi коливання курсу, але не такi, якi нас непокоять i змушують вносити якiсь хворобливi корективи в нашу тактику», – зазначив Валерій Литвицький.

Розповiдаючи про причини нарощування резервiв, вiн звернув увагу на позитивний (понад 1 мільярд доларів) зведений платiжний баланс за пiдсумками першого кварталу цього року порiвняно з негативним (600 мільйонів доларів) платiжним балансом у першому кварталi минулого року.

«Один з чинників, якi надають можливiсть нарощувати резерви: експорт зростає найшвидшими за всю iсторiю темпами – 48,4 відсотка», – сказав Литвицький.

Вiн додав, що чистий вiдтiк валюти за поточними операцiями в обсязі 793 мільйони гривень було повнiстю перекрито позитивним сальдо iноземних iнвестицiй, що становило 910 мільйонів доларів.

«Треба намагатися зберегти й iншi умови довгострокової стабiлiзацiї, що сприяють поповненню резервiв: бездефiцитний бюджет, економiчне зростання бiльш високими, нiж торік, темпами i низький цiновий тиск», – наголосив радник голови НБУ.

На його думку, вiддаючи належне нарощуванню валютних резервiв, необхiдно пам’ятати, що можливi виклики в майбутньому потребують не так мiцної валютної позицiї, як вiдповiдальної бюджетної полiтики. У зв’язку з цим вiн висловився за подальше змiцнення спiвробiтництва з урядом та оздоровлення державних фiнансiв у цiлому.

Валерій Литвицький додав, що дуже важливо також відновити фiнансування з боку Мiжнародного валютного фонду, що пiдвищить репутацiю країни серед iнвесторiв i кредиторів.
XS
SM
MD
LG