Доступність посилання

ТОП новини

Янукович ветував закон, що дозволяє вiдключати газ через вiдсутність лічильників


Президент України Вiктор Янукович ветував закон «Про забезпечення комерцiйного облiку природного газу» i повернув його на доопрацювання до парламенту зi своїми пропозицiями.

«Запровадження деяких положень закону могло призвести до звуження прав громадян України на отримання належного енергопостачання. Зокрема, в законi недостатньою чiтко врегульовано питання вiдповiдальностi газорозподiльних органiзацiй за своєчасне встановлення громадянам України приладiв облiку газу. Президент України не може погодитися з тим, що цю вiдповiдальнiсть перекладено на споживачiв, якi внаслiдок несвоєчасного встановлення з вини органiзацiй лiчильникiв можуть бути позбавленi можливостi користуватися природним газом», – пояснює прес-служба глави держави в суботу.

Прес-служба зазначає, що в законi не були врахованi встановленi ранiше згiдно з ухваленими актами законодавства розмежування функцiй мiж учасниками газового ринку вiдповiдно до європейської практики.

«У своїх пропозицiях глава держави визначив перелiк заходiв, необхiдних для врегулювання зазначених вище питань, i запропонував вiдповiднi змiни до закону України «Про забезпечення комерцiйного облiку природного газу», – наголошується в повiдомленнi.

Заветований Президентом закон Верховна Рада ухвалила 7 квiтня.

Вiдповiдно до закону, для населення, яке проживає в квартирах i приватних будинках, у яких природний газ використовують комплексно, зокрема для опалення, постачання природного газу здiйснюються за умови його комерцiйного облiку з 1 сiчня 2012 року, для пiдiгрiву води та приготування їжi – з 1 сiчня 2016 року, а тiльки для приготування їжi – з 1 сiчня 2018 року.
XS
SM
MD
LG