Доступність посилання

ТОП новини

Бойко готовий повернути газового посередника


Міністр палива і енергетики Юрій Бойко не виключає можливості виникнення нового посередника з транспортування газу в Україну. Про це він повідомив в ефірі телеканалу «Інтер».

«Відверто кажучи, хто привезе дешевше газ на кордон, у того ми й купимо. Якщо буде «УзбекГазЕнерго» або «КазМунайГаз», ми купимо у нього, якщо буде дешевше на 50 доларів. Це врятує наші гроші і гроші всієї країни», – уточнив він.

«Це позиція, яка єдино правильна. Візьміть будь-яку країну», – додав він, уточнивши: «боротися будемо за кожен долар».

Бойко запевнив, що, підписуючи «харківські угоди» і одержуючи знижку на газ, Україна не продешевила.

«Вважаю, що ми не продешевили. За двома аспектами. У нас немає пункту про повернення позики, якщо говорити про те, що угода, не дай Бог, денонсується. У нас другий пункт: або 100 доларів (знижка), або 30 відсотків... Якщо 100 доларів не будуть гроші, то 30 відсотків ми отримаємо», – зазначив він.

Він уточнив, що торік знижка, отримана внаслідок «харківських угод», дозволила заощадити 5 мільярдів доларів.

За так званими «харківськими угодами», укладеними минулого року, Україна отримала знижку в ціні на закуповуваний у Росії природний газ на 30 відсотків від суми за формулою ціни 2009 року, але при цьому ця 30-відсоткова знижка не може перевищити 100 доларів за 1 тисячу кубічних метрів. При цьому така знижка має діяти тільки до 2020 року, тоді як в обмін на це Україна зобов'язалася дозволити перебування на своїй території російському Чорноморському флотові аж до 2042 року.
XS
SM
MD
LG