Доступність посилання

ТОП новини

Громадські слухання в Харкові схвалили будівництво ядерної установки


У Харкові в суботу відбулися громадські слухання щодо будівництва ядерної установки. У підсумку учасники слухань схвалили резолюцію, в якій вирішили рекомендувати міськраді узгодити розміщення установки на території наукового інституту, наголосили на необхідності постійного інформування харків’ян про хід робіт із її розміщення і подальшої її експлуатації, а також запропонували чиновникам передбачити соціальні аспекти такого будівництва.

Екологи висловили побоювання, що за допомогою ядерної установки у Харкові «спалюватимуть» відпрацьоване ядерне паливо, що може становити небезпеку для навколишнього середовища.

Натомість голова Державної інспекції ядерного регулювання України Олена Миколайчук запевнила, що інститут отримає ліцензію на установку тільки після того, як доведе її безпеку. Задля перевірки усіх норм інспекція має провести виїзне засідання в Харкові.

Вчені на слуханнях переконували людей у безпеці установки. За їхніми словами, установка заснована на підкритичному складанні, тому ланцюгова реакція і вибух неможливі.

Окрім наукових експериментів та енергетичної незалежності, яку, за словами науковців, отримає Україна, в Харкові виготовлятимуть медичні ізотопи для лікування онкохворих. Такими ізотопами, за словами керівника проекту Івана Карнаухова, країна в подальшому зможе торгувати на міжнародному ринку.

Із протестом під будівлю інституту, де відбувалися слухання, вийшли супротивники установки – представники деяких громадських та екологічних організацій. Вони не змогли потрапити до зали, бо реєстрація завершилася за годину до початку обговорення, і заявили про фальсифікацію слухань.

Пікетники повідомили, що на слухання «запросили» лише представників бюджетної сфери – вчителів, керівників дистадків, – і висловили сумнів щодо дотримання законодавства організаторами обговорення.

«Джерело нейтронів, засноване на підкритичному складанні», планують побудувати до 2014 року. Про це домовилися Президенти України і США Віктор Янукович та Барак Обама на саміті у Вашингтоні у квітні 2010 року.

Американці фінансуватимуть будівництво установки в обмін на відмову України від високозбагаченого урану. Попередня вартість проекту 25 мільйонів доларів.

Будуватимуть установку на території національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут».
XS
SM
MD
LG