Доступність посилання

ТОП новини

Росія критикує «надмірні» дії коаліції в Лівії


Міністерство закордонних справ Росії заявило в неділю, що міжнародна коаліція в Лівії вдається до непропорційного застосування сили, перевищуючи мандат резолюції Ради безпеки ООН, а це призводить до згубних наслідків і загибелі невинних людей.

Так у Москві зреагували на повідомлення про нові повітряні удари коаліції по об’єктах у Лівії, в яких, за цими повідомленнями, загинули троє онуків і сил лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі й інші лівійські громадяни.

Заяви учасників коаліції, що удари в Лівії не мають на меті фізично знищити Каддафі і членів його родини, «викликають серйозні сумніви», мовиться в заяві.

Відтак Росія закликала суворо дотримуватися рішень міжнародної спільноти, негайно припинити вогонь і почати політичне врегулювання в Лівії без попередніх передумов.

Цього ж дня прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон заявив після суботнього повітряного удару по території комплексу резиденції Каддафі, що операція міжнародної коаліції в Лівії відповідає настановам Організації Об’єднаних Націй.

Британський прем’єр не став коментувати повідомлення, що в тому ударі загинули син і три онуки Каддафі, і наголосив, що вони не підтверджені.

У союзі НАТО, який здійснює командування міжнародною операцією, підтвердили, що в місцевості, де розташована резиденція Каддафі у Тріполі, були дійсно завдані удари. Як сказав командувач операції генерал-лейтенант Шарль Бушар, це відповідає стратегії знищувати командні центри військ, які загрожують цивільним.

Військові країн-учасниць міжнародної коаліції вже заявляли, що закритий комплекс будівель у Тріполі, де розташована резиденція Каддафі, а також військові командні центри і пункти зв’язку, є законною ціллю ударів, але мети фізично знищити самого Каддафі немає.

У Лівії раніше речник уряду заявив журналістам, що останній удар по резиденції Каддафі сам лівійський керівник і його дружина пережили без поранень, але загинув молодший син Каддафі і три малі онуки лідера Лівії. Незалежних підтверджень цієї заяви наразі немає.
XS
SM
MD
LG