Доступність посилання

ТОП новини

В Україні й деінде відзначили Перше травня


У Києві близько 5 тисяч прихильників Комуністичної партії, за повідомленнями, пройшли Хрещатиком від пам’ятника Ленінові на Бессарабській площі до Європейської площі. Окремий похід і мітинг провели профспілки лівого спрямування.

У Запоріжжі теж було дві головні демонстрації: окремо пройшли близько півтора тисяч комуністів, які відмовилися брати участь у міському параді трудових колективів. Як цитує голову Запорізької облдержадміністрації Бориса Петрова агентство «Інтерфакс-Україна», обласна влада «вирішила відродити радянські традиції святкування Першотравня, і місцевим людям це сподобалося». За його словами, на парад зібралося набагато більше людей, ніж очікували. Натомість комуністи заявили, що на міський парад людей від трудових колективів зганяли за «рознарядкою згори».

Про демонстрації комуністів, профспілок та інших сил повідомляють і з інших міст, зокрема, Донецька, Дніпропетровська, Симферополя, Севастополя тощо. При цьому, за повідомленнями, в Донецьку, Полтаві чи Житомирі на акції комуністів вийшли по 200–300 осіб.

Із вітанням із нагоди Першотравня звернувся до українців і Президент Віктор Янукович, який побажав, щоб ці чудові весняні дні додали «оптимізму, наснаги, впевненості та віри у власні сили».

День міжнародної солідарності трудящих, як в Україні, чи схожі свята відзначають 1 травня в кількох десятках країн світу офіційно, і ще в багатьох цей день святкують неофіційно профспілки і ліві та лівацькі політичні сили.

Зокрема, масові демонстрації відбулися в багатьох містах Росії, де цього дня офіційно відзначають Свято весни і праці. Крім комуністів і профспілок, там на демонстрації виходила і «партія влади» «Єдина Росія». Зокрема, в Санкт-Петербургу поліція затримала близько 40 людей, які, за словами правоохоронців, намагалися перешкодити спільній акції профспілок і «Єдиної Росії».
XS
SM
MD
LG