Доступність посилання

ТОП новини

ООН евакуювала частину працівників у Лівії


Організація Об’єднаних Націй повідомила в неділю, що евакуювала іноземних працівників свого представництва в столиці Тріполі після нападу юрби на будівлю цього представництва. За цим повідомленням, 12 працівників нині перебувають у сусідньому Тунісі.

Працівники ООН-іноземці далі залишаються працювати в представництві в місті Бенгазі на сході Лівії, яке контролює опозиція.

У Тріполі розлючені юрби напали в неділю на будівлі місії ООН і деяких дипломатичних представництв після непідтверджених повідомлень, що повітряний удар міжнародної коаліції ледь не вбив лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі, але вбив його сина й трьох онуків.

Велика Британія оголосила, що видворяє посла Лівії після нападу на її посольство. Італія засудила як «акт вандалізму» напад на її посольство. Протести відбулися і біля представництва США.

Раніше речник лівійського уряду заявив, що Каддафі пережив удар по його резиденції в Тріполі, але від нього загинув його молодший син і троє малих онуків. Ця заява наразі не підтверджена.

У Росії натомість заявили, що міжнародна коаліція в Лівії вдається до непропорційного застосування сили, перевищуючи мандат резолюції Ради безпеки ООН, а це призводить до згубних наслідків і загибелі невинних людей. Заяви учасників коаліції, що удари в Лівії не мають на меті фізично знищити Каддафі і членів його родини, «викликають серйозні сумніви», мовиться в заяві МЗС Росії.

Тим часом у Великій Британії прем’єр-міністр Дейвід Камерон заявив, що операція міжнародної коаліції в Лівії відповідає настановам Організації Об’єднаних Націй.

Військові країн-учасниць міжнародної коаліції вже заявляли, що закритий комплекс будівель у Тріполі, де розташовані не тільки резиденція Каддафі, а й військові командні центри і пункти зв’язку, є законною ціллю ударів, але мети фізично знищити самого Каддафі немає.

Водночас лівійське телебачення підтвердило, що війська Каддафі продовжили в неділю обстрілювати місто Місрата, єдине в західній частині країни, яке контролюють повстанці.
XS
SM
MD
LG