Доступність посилання

ТОП новини

Іван Павло II проголошений блаженним


Під час беатифікації Івана Павла II (фото з телеекрана)
Під час беатифікації Івана Павла II (фото з телеекрана)

Рим – Перший Папа-слов’янин Іван Павло II визнаний блаженним. У неділю в Ватикані на церемонії беатифікації про це оголосив його наступник Бенедикт XVI. Окрім мільйона прочан, 90 урядових делегацій спостерігали за історичною подією на площі Святого Петра, де майоріли прапори різних країн світу, а найбільше червоно-білі двоколори Польщі.

Усі в захваті від Кароля Войтили. Навіть погода, яка напередодні була похмурою і дощовою, в день беатифікації прояснилася й засліпила сонцем святкову площу.

Недільна церемонія у Ватикані стала великим святом віри і надії. Люди різного віку і віросповідань молитвами, духовнимим піснями, дехто зі сльозами радості, прославляли «людину, яка змінила світ». Серед керівників католицьких церков був присутній Блаженніший Святослав Шевчук, глава Української греко-католицької церкви.

Особливо зворушеним виглядав архієпископ Краківський Станіслав Дзівіш, який був близьким до Войтили понад 40 років. «Шість років тому ми тужили, нас було багато, але були сумними, а сьогодні нас багато, та всі ми задоволені й веселі», — промовив кардинал Дзівіш.
Кардинал Станіслав Дзівіш (л) і держсекретар Ватикану кардинал Тарчизіо Бертоне при перенесенні труни Івана Павла II напередодні беатифікації

Після завершення урочистостей прочани потягнулися вервечкою у базиліку Святого Петра. Там перед головним престолом втановлена труна з тілом блаженного Івана Павла II. Цими днями її перенесуть і назавжди встановлять в каплиці Святого Себастіяна, що розташована в соборі праворуч, біля скульптури Мікеланджело «П’єта».

«Дух Папи вплинув на українців»

Ватиканська площа гомоніла мовами різних країн, навіть тих, де католицизму не сповідують або ж його поширеність відносно невелика, наприклад, в Україні, де загалом понад 6, 5 мільйонів римо- і греко-католиків.

Іван Павло II завітав і сюди та надихнув своїм словом і харизмою увесь український народ. Через місяць в Україні відзначатимуть 10 років його апостольського візиту.

Ректор Івано-Франківської теологічної академії Софрон Мудрий в інтерв’ю «Радіо Ватикан» із цього приводу зазначив: «Я вірю, що відвідини Івана Павла II України – це був подих Святого Духа. Цей Дух і дух Папи відвертості, любові вплинув і на наших братів православних, і на наших католиків, і навіть невіруючих людей. Знаючи його активну любов до кожного народу, а до нашого найбільше, бо він казав: «У мене є, пам’ятайте, українське серце». Його любов була завжди живуча. І присутність Папи в Україні збудила ту любов у багатьох людях, головним чином у молоді».

Santo subito!

Іван Павло II мав дивовижну здатність поширювати слово Боже й гуманні цінності серед молодих людей. За це вони вважали його «своїм Папою». 2001 року, перебуваючи у Львові, Кароль Войтила кволим і водночас сильним голосом звернувся до молодих українців їхньою рідною мовою.

«Не переходьте від неволі комуністичного режиму до неволі споживацтва, – закликав Папа Войтила. – Без Бога не можете зробити нічого доброго. З його допомогою, навпаки, ви зможете сміливо вийти назустріч усім викликам сьогодення. Майбутнє України великою мірою залежить від вас».

Справа беатифікації польського понтифіка стала найкоротшою в історії Церкви: збігло лише 6 років і один місяць після його смерті. Іван Павло II проголошений блаженнним, але всі називають його святим і скандують по-італійськи «Santo subito!» (Святий негайно!).

Щоб здійснилася і ця мрія вірян, канонічне право вимагає другого дива за його посередництва, адже перше – одужання французької монахині від хвороби Паркінсона – Католицька церква вже визнала. Та багато ватиканських оглядачів вважають, що блаженного Войтилу з часом таки зарахують і до лику святих.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG