Доступність посилання

ТОП новини

Freedom House: свобода преси найменша за десятиліття


Свобода преси в усьому світі занепала до найнижчого рівня більш як за десять років – у країнах із вільною пресою нині живе тільки одна шоста людей, заявила правозахисна організація Freedom House («Дім свободи») в оприлюдненому сьогодні звіті.

Серед країн, у яких протягом минулого року відбувся такий занепад, перелічена й Україна. Вона тепер належить до країн із «частково вільною» пресою.

Зі 196 країн чи територій, що їх аналізували дослідники організації, вільна преса є тепер тільки в 68. Іще в 65, серед того і в Україні, преса «частково вільна». А ще в 63 країнах чи територіях преса не вільна.

Правозахисники називають і десять країн із найменшою свободою преси – це Білорусь, Туркменистан, Узбекистан, Іран, М’янма, Куба, Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Лівія і Північна Корея.

Зокрема, в регіоні Середньої і Східної Європи та післярадянських Нових незалежних держав у країнах із не вільною пресою живе більшість населення – 56 відсотків. 26 відсотків живуть у країнах із частково вільною пресою, і тільки 18 відсотків – у країнах, де преса вільна.

Звіт оприлюднений напередодні Всесвітнього дня свободи преси, що відзначається 3 травня.
XS
SM
MD
LG