Доступність посилання

ТОП новини

Угорці тепер мають право шукати роботу в Австрії і Німеччині


Прапор ЄС на будівлі угорського прламенту
Прапор ЄС на будівлі угорського прламенту

Угорщина – Із 1 травня Австрія та Німеччина скасували 7-річний мораторій на вільне працевлаштування мігрантів із країн, які стали членами Євросоюзу в 2004 році. Цю вістку добре сприйняли в Угорщині молоді люди наймасовіших професій, зокрема, будівельники, працівники сфери туризму, автомобільної промисловості та медичні працівники. Однак вдома охочих до заробітчанства співввітчизників застерігають від надмірної ейфорії. Адже, за офіційною статистикою міністерств праці Австрії та Німеччини, попри великий попит на трудову силу, робочих місць більше не стало. До того ж конкуренцію угорцям можуть скласти громадяни України, угорці за походженням, які зараз масово отримують громадянство Угорської Республіки.

Регіон Задунав’я, куди входять 10 областей на заході Угорщини, вважають найбільш розвиненим у країні. Тут стабільно функціонують промисловість, сільське господарство, є безліч курортних зон і зареєстровані найнижчі показники з безробіття. Однак, як свідчить статистика, лише в Австрії з цього регіону працює близько 25 тисяч осіб. А після скасування обмежень на працю економісти передрікають мало не масове заробітчанство у сусідніх країнах.

Причини дуже прості. Трудові мігранти з Угорщини стверджують, що в Австрії краще поважають працю трудової людини і платять ліпше.

«В Австрії я працюю тому, що вдома у мене не все гаразд у матеріальному плані. А тут можна заробити утричі більше грошей, ніж за таку ж роботу в Угорщині», – розповідає угорський мігрант Ґабор Пфайффер.

Згідно з трудовим законодавством Австрії, тамтешні працедавці не мають права платити за роботу іноземцеві менше, ніж громадянинові цієї країни. Якщо в Угорщині мінімальна зарплата становить нині близько 400 доларів, то за некваліфіковану працю в Австрії можна отримати вже 1200 і більше доларів.

Ринок відкрився, але для іноземців більше роботи не стало

Цими днями з прикордонного угорського міста Шопрон до Австрії навіть організували окремий культурницький велотур. Однак багато хто з учасників цього марафону вже планує незабаром працевлаштуватися тут.

«Вдома оплата праці гірша. А в Австрії я сподіваюся знайти роботу шофера або влаштуватися на будівництві. У цій сфері теж непогані шанси підзаробити», – каже Янош Чонтош із міста Шопрон.

Дійсно, зараз угорські фірми-посередники набирають робітників для роботи в Австрії та Німеччині на металургійних заводах, в автомобільній промисловості, будівництві та у сфері туризму. Передусім шукають кваліфіковану робочу силу зі знанням німецької мови.

Але саме таких робітників бракує і в Угорщині, не без іронії зазначила Сільвія Рімані, директор центру зайнятості населення в області Ваш. Вже нині іноземні інвестори повинні думати над тим, як заохотити до постійної роботи на завод зі збирання автомобілів «Ауді» у сусідньому обласному центрі Дьєр та аналогічне виробництво машин «Опель» у місті Сентґотард.

«Я думаю, що це велика ілюзія вважати, ніби на наших краян чекають блискучі перспективи з роботою за кордоном. Її треба розвіяти, поки не пізно, бо потім багато людей розчаруються», – зазначає Вілмош Горват, голова торгово-промислової палати області Дьєр-Мошон-Шопрон.

Його колеги-економісти, які вивчають попит робочої сили на ринках Євросоюзу, цілком згодні з цими словами, адже, попри більшу доступність праці на Заході, робочих місць за час економічної кризи в Австрії та Німеччині аж ніяк не побільшало.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG