Доступність посилання

ТОП новини

Німецький уряд: після смерті бін Ладена слід бути пильними


Канцлер Німеччини Анґела Меркель
Канцлер Німеччини Анґела Меркель

У Німеччині з полегшенням відреагували на ліквідацію лідера ісламістських терористів Усами бін Ладена. Водночас експерти з питань безпеки наголошують, що й після смерті «терориста номер один» розслаблятися не слід, і застерігають перед загрозою акцій помсти.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель вважає смерть Усами бін Ладена важливим ударом по міжнародному тероризму. Головним посланням сьогоднішнього дня, заявила вона через свого речника Петера Зайберта, є те, що терористичні акти не залишаються непокараними.

Вона наголосила, що бін Ладен представляв себе так, начебто він діє від імені ісламу. Тим самим, зауважила Меркель, він глузував не тільки над цією, але й усіма іншими релігіями. Та він більше не наказуватиме вбивати людей, йдеться в заяві канцлера Німеччини.

Голова зовнішньополітичного відомства Німеччини Ґідо Вестервелле назвав гарною вісткою повідомлення про смерть «терориста номер один».

«Усама бін Ладен був одним із найбрутальніших терористів у світі. Цей чоловік відібрав життя в тисяч ні в чому не винних людей. Сьогодні добрий день для всіх, хто так само, як і ми, переконаний, що демократія, яка вміє захищатися, повинна боротися й з тероризмом, який загрожував нашим громадянам і досі продовжує загрожувати», – сказав Вестервелле.

Розслаблятися не доводиться

Про те, що розслаблятися не доводиться, заявили не лише Меркель і Вестервелле. Міністр внутрішніх справ Німеччини Петер Фрідріх наголосив, що за останні 10 років утворилася ціла мережа терористичних осередків.

«Ми повинні собі чітко уявляти, що терористичні угруповання в Європі і за її межами діють дуже самостійно і діятимуть далі. І терористична загроза залишається на високому рівні, як у Німеччині, так і в Європі загалом», – сказав Фрідріх.

Водночас німецький міністр внутрішніх справ висловив сподівання, що ці угруповання в довгостроковій перспективі будуть послаблені, оскільки бін Ладен виступав у ролі інтеграційної фігури.

Сьогодні Фрідріх вилетів до Сполучених Штатів. Під час візиту керівника німецького внутрішньополітичного відомства до Вашингтона йтиметься також і про антитерористичну боротьбу.

На те, що заснована бін Ладеном терористична мережа вже давно функціонує децентралізовано, звертає увагу й лідер німецької поліцейської профспілки Бернгард Віттгау. Свідченням цьому стало затримання в Німеччині трьох імовірних терористів, які планували терористичний напад з якомога більшою кількістю жертв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG