Доступність посилання

ТОП новини

США: бін Ладен ліквідований


Президент США Барак Обама виступає з оголошенням про ліквідацію Усами бін Ладена
Президент США Барак Обама виступає з оголошенням про ліквідацію Усами бін Ладена

Президент США Барак Обама оголосив, що провідник терористичної мережі «Аль-Каїда» Усама бін Ладен мертвий.

Виступаючи зі спеціальним зверненням пізно ввечері в неділю за американським часом, він заявив, що натхненник і організатор нападів на Сполучені Штати 11 вересня 2001 року й багатьох інших терористичних актів у багатьох країнах убитий у перебігу спецоперації під проводом США на території Пакистану, і в руках американців його тіло.

«Смерть бін Ладена є наразі найвизначнішим досягненням нашої держави в намаганні знищити «Аль-Каїду». Але його смерть – це не кінець наших зусиль. Нема сумніву, що «Аль-Каїда» і далі нападатиме на нас. Ми мусимо бути і будемо пильними у себе і за кордоном», – заявив Обама.
Американські військові в Афганістані дивляться виступ Обами

За його словами, в перебігу операції, що відбулася в неділю, американські військові не зазнали втрат і що при цьому не потерпів ніхто з цивільних.

За повідомленнями, американський загін спецпризначення провів бій у віллі поблизу столиці Пакистану Ісламабада, в перебігу якого й загинув Усама бін Ладен.

За словами Обами, вийти на бін Ладена допомогли пакистанські спецслужби. Він подякував президентові Пакистану Асіфові Алі Зардарі за цю співпрацю.

При цьому Обама наголосив, що Сполучені Штати «не ведуть і ніколи не вестимуть» війни з ісламом.

«Я чітко заявляв, як і президент Буш після 11 вересня 2001 року, що наша війна спрямована не проти ісламу. Бін Ладен не був лідером мусульман, він був масовим убивцею мусульман. «Аль-Каїда» знищила безліч мусульман по всьому світі і в нашій країні. Отож його смерть мають вітати всі, хто вірить у мир і людську гідність», – заявив президент США.

Американці радіють, але чекають на помсту
Святкування під Білим домом у Вашингтоні

Іще під час його виступу, незважаючи на пізню годину, люди почали виходити на вулиці, святкуючи з приводу такого оголошення. Багато людей зібралося під Білим домом у Вашингтоні; тисячі вийшли в Нью-Йорку на місце знищеного 11 вересня 2001 року Світового торговельного центру, коли загинули близько 3 тисяч людей, і на центральну площу Таймз-сквер.
Святкування на площі Таймз-сквер у Нью-Йорку

Мер Нью-Йорка Майкл Блумберґ висловив сподівання, що новина про смерть Усами бін Ладена буде втіхою для тих, хто втратив рідних і близьких у терактах 11 вересня 2001 року.

Колишній президент Джордж Буш, за президентства якого сталися ті теракти, назвав ліквідацію Усами бін Ладена перемогою Америки.

Надходить реакція і з інших країн. Наприклад, у Великій Британії прем’єр-міністр Дейвід Камерон сказав, що смерть Усами бін Ладена «принесе велике полегшення» в усьому світі. А прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу привітав Сполучені Штати з «перемогою справедливості».

Тим часом посольства США у світі переведені на режим підвищеної пильності і попереджають американців про можливість помсти «Аль-Каїди» за смерть свого провідника.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG