Доступність посилання

ТОП новини

Кризове злиття Fiat-Opel: що світить робітникам?


Рим – Світові автовиробники в умовах кризи стали на шлях реорганізації. У зв’язку з цим амбітні плани виношує італійська компанія Fiat. Вона вже стала партнером американського збанкрутілого концерну Chrysler, і нині італійці ведуть переговори з німцями щодо придбання заводу Opel. Та грандіозні задуми керівництва Fiat стривожили працівників, які бояться втратити робочі місця.

56-літній Серджо Маркіонне, голова правління Fiat, має на меті долучити до своєї автоімперії європейські відділення збанкрутілої американської компанії General Motors, у числі яких німецький Opel. На переконання Маркіонне, злиття Fiat-Opel «із інженерної та промислової точки зору – це був би шлюб на небесах».

Пропозиції італійця, котрий суттєво модернізував туринський автозавод, ще не переконали німецьку сторону. Існують побоювання, що у разі реалізації проекту італійський автовиробник закриє кілька підприємств у Німеччині, Австрії, Великобританії та в самій Італії.

Профспілковий лідер Італійської федерації працівників-металургів Джорджо Кремаскі з приводу цього зазначив: «Я б радив Маркіонне спуститися на землю. Він стане головою правління концерну Chrysler, але залишається також чільним представником Fiat. На італійському заводі справи кепські. У четвер у Турині відбудеться маніфестація працівників – це буде вияв радикальної критики стосовно поведінки керівництва концерну. Виглядає, що Маркіонне робить велику кар’єру, а на працівників очікує велике безробіття. Маю на увазі 15 тисяч запланованих звільнень лише в Італії».

За даними німецької сторони, із 25 тисяч працівників Opel італійський стратег планує скоротити майже 10 тисяч.

«Різких масових звільнень не планується»

Керівник Fiat уникає конкретних коментарів щодо можливих звільнень. В інтерв’ю британському часопису Economist підприємець Маркіонне зазначив, що його план не передбачає закриття виробничих об’єктів, принаймні найближчим часом, але для зменшення витрат скорочення персоналу – крок необхідний. Італійський бізнесмен говорить про «поступове скорочення виробничих можливостей», щоб уникнути соціальних невдоволень. Різких масових звільнень не планується, дав зрозуміти голова правління актоконцерну.

Маркіонне намагається заспокоїти уряд Німеччини та інших країн, що вони не зіштовхнуться з новою хвилею безробіття та соціальних протестів у час найважчої економічної кризи за останні десятиліття. Завершення переговорів із Оpel очікують до кінця травня.

Італійські урядовці наразі позитивно оцінюють плани Fiat щодо створення європейського суперконцерну. Прем’єр-міністр Сильвіо Берлусконі заявив: «Я впевнений, що Італія краще впорається з економічною кризою, ніж інші країни. Ми маємо успішні галузі як легка промисловість, виробництво меблів, а тепер і автобудівництво. Надзвичайна угода Fiat щодо купівлі американського Chrysler. Це ті позитивні моменти, які дають мені підстави стверджувати, що країна і цього разу подолає глибоку економічну скруту».

Відповідно до намірів італійської групи, нова компанія об’єднає 11 заводів Fiat і 10 європейських філіалів General Motors. За попередніми підрахунками експертів, якщо додати до цього ще й долю Chrysler, то Fiat щороку продаватиме 6-7 мільйонів автомобілів і зароблятиме 106 мільярдів доларів. В разі успішної операції італійський Fiat стане другим у світі автовиробником після японської Тоyota.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG