Доступність посилання

ТОП новини

Російський парламентарій Марков: Росія не піде із Севастополя і після 2017 року


Депутат Державної Думи Росії Сергій Марков
Депутат Державної Думи Росії Сергій Марков

Севастополь – Цього року офіційний Київ скасував заборону на в’їзд до України низки російських політиків, відомих своїми антиукраїнськими заявами. Один із них – депутат Державної Думи Росії Сергій Марков скористався цією обставиною, щоб відвідати Севастополь і зробити кілька резонансних заяв. Зокрема, російський політик висловився проти скорочення Чорноморського флоту Росії в рамках реформування російських Збройних Сил і проти його виведення з української території після 2017 року.

Один із кремлівських ідеологів, директор московського Інституту політичних досліджень і депутат Держдуми від пропутінської партії «Єдина Росія» Сергій Марков перебував у Севастополі протягом травневих свят у групі російських депутатів, запрошених сюди народним депутатом України Валерієм Коновалюком. Тут він взяв участь у телефестивалі «Перемогли разом» та у святкуванні Дня Перемоги.

Сергій Марков також дав невелике інтерв’ю місцевій пресі, в якому заявив, що Росія не має наміру виводити Чорноморський флот із Криму після 2017 року, оскільки розраховує продовжити відповідну угоду з Україною.

Росія змусить Україну змінити Конституцію?

За словами Сергія Маркова, Москва вживе «всіх політичних зусиль» для того, щоб договір про перебування Чорноморського флоту Росії в Криму був продовжений і після 2017 року. Він зауважив, що «тут ні в кого не повинно бути ніяких ілюзій».

«Севастополь, перебування Чорноморського флоту є символом існування Росії як глобальної світової держави, є символом перебування російського флоту в усій акваторії світового океану, зокрема в Середземному морі, де зосереджені найважливіші політичні вузли конфліктів. Росія не планує відмовитися від статусу великої держави і у зв’язку з цим не планує відмовлятися від океанського флоту, Росія не планує йти із Севастополя», – заявив Сергій Марков і попередив, що ставлення Кремля до українських політиків багато в чому базується і на тому, як вони ставляться до перебування Чорноморського флоту в Севастополі.

В інтерв’ю місцевому кореспонденту однієї з російських інформаційних агенцій депутат Держдуми Росії також висловився за те, щоб «встановити суверенітет і демократію в Україні» і за активнішу участь Москви в українські політиці: «Ми повинні в ній брати участь, тільки робити це більш системно, точно, суворо дотримуючись закону… Ми не можемо дозволити, щоб народ України був позбавлений суверенітету». Водночас Марков пообіцяв на президентських виборах в Україні «підтримувати тих, хто виступає за максимальне зближення України з Росією».

У Севастополі Сергій Марков також висловився і проти подальших скорочень на Чорноморському флоті. Він спростував думку про те, що Росія нібито вже змирилася з необхідністю виведення флоту з Криму, про що можуть свідчити звільнення на флоті. За його словами, Чорноморський флот – «найменший флот, але й найбільш політичний флот сучасної Росії». Саме тому політик виступає за те, щоб Москва не поспішала з цими звільненнями. Разом з тим Сергій Марков наголосив, що за його даними, зараз насамперед скорочують цивільних – із 17 тисяч військовослужбовців на Чорноморському флоті Росії в перебігу реформування скорочені лише 700 осіб, в основному – військові будівельники, які, як стверджує Марков, будуть замінені фірмами, що працюють за контрактом.

Якою буде реакція Києва?

Оскільки у понеділок в Україні ще вихідний, то офіційну реакцію слід, напевно, чекати уже завтра.

Тим часом, у Громадському комітеті «Український Севастополь» Радіо Свобода зазначили, що заяви Маркова були очікуваними і свідчать про дві речі: перша – статус персони нон-грата для Сергія Маркова скасували передчасно, і друга – оскільки Марков є одним із ідеологів Кремля, то офіційному Києву слід бути готовим, що Москва має намір втручатися у внутрішні справи України для приведення до влади маріонеткового уряду і зміни нині чинної української Конституції.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG