Доступність посилання

ТОП новини

Крах демократичних сподівань в Україні стає темою книг (європейська преса)


Прага – У європейських газетах обговорюють не лише «п’яний» скандал із одним із активістів Помаранчевої революції в Україні Юрієм Луценком, але й уже пишуть розлогі рецензії на книги західних авторів про крах сподівань українського народу на хоча б якісь реальні плоди київського Майдану і Помаранчевої революції 2004 року. Преса також інформує про завершення «судового перетягування мотузки» в США і депортацію підозрюваного у нацистських злочинах Івана (Джона) Дем’янюка до німецького Мюнхена. Також чимало видань знову ставлять під сумнів практичну реалізацію багатостраждального газового проекту «Набукко».

Швейцарська газета «Ле Тан» публікує рецензію на книгу журналістки Ані Добентон під назвою «Українська метаморфоза незалежності», в якій йдеться про сучасну політичну історію України. Рецензента Антуана Боссара вражають у прочитаній книзі рядки про Помаранчеву революцію, де сказано про «плачевні наслідки цієї неочікуваної перемоги свободи і правової держави та поступову руйнацію мрії». Тут виділені слова про те, що «цьому у значній мірі сприяв Віктор Ющенко – чесний, але нерішучий і занадто схильний до компромісу, а також заздрісний до успіху своєї політичної конкурентки». У рецензії відзначається, що авторка книги Ані Добентон була вражена самим піднесенням Помаранчевої революції в Україні, яка, за її словами, стала проявом «суперництва демократичного мурашника інтелектуалів і письменників, що втягував все більш широкі прошарки суспільства, і опору набагато більш могутніх інтересів, котрі користуються безсовісною підтримкою Кремля». Авторка книги «Українська метаморфоза незалежності», на думку рецензента Боссара, виділила сьогоднішній основний фон руху до української незалежності, яким, є «неприхований тиск з боку Росії, котра до сьогодні не відмовляється від своїх імперських амбіцій, і котра й надалі хоче контролювати свої колишні володіння і втручатися з метою обмежити їхній суверенітет». Недарма швейцарська газета «Ле Тан» вже у заголовку до рецензії на книгу Ані Добентон написала – «Україна – кульгава незалежність».

Іспанська «Ель Паїс» публікує матеріал про так звані «задвірки Європи, де проживає 75 мільйонів європейців» і включає сюди одну із найбільших частин цих «задвірків» – Україну. При цьому іспанська газета наголошує, що в Україні «ілюзія так званої Помаранчевої революції розвіялась». Разом із тим «Ель Паїс» зараховує до « європейських задвірків» Білорусь із «останнім диктатором Європи», Вірменію, яка «перетворилася на вірного слугу Росії», Молдову, яка «загрузла у логіці «холодної війни», Азербайджан зі всевладним кланом Алієвих, а також Грузію, котра «рухається по саморуйнівній спіралі месіанського Саакашвілі». У цій статті іспанська газета наголошує, що «задкування» ЄС у політиці щодо цих європейських «задвірків» лише «знижує його привабливість і вплив». І це погіршення у виборі засобів щодо «інших європейців», як пише «Ель–Паїс», сталося на травневому саміті ЄС у Празі.

Німецька «Таґесшпіґель» інформує, що адвокати Івана (Джона) Дем’янюка вже вичерпали засоби для перешкоджання в американських судах депортації підозрюваного у злочинах нацизму до Німеччини. Також повідомляється, що у понеділок спеціальний літак вилетів із 89-річним Дем’янюком із Клівленда до Мюнхена і прилетів до столиці Баварії у вівторок в обід. «Таґесшпіґель» також наголошує, що «німецькі криміналісти змогли підтвердити достовірність «есесівського посвідчення» на ім’я Дем’янюка. На відміну від Освенціма, польський концтабір Собібур був табором смертників і в цьому випадку Дем’янюку не вдасться посилатися на те, що він лишень наглядав за трудовими загонами», – наголошує німецька газета в очікуванні тривалого судового процесу в Мюнхені. Хоча «Таґесшпіґель» на завершення не приховує, що Дем’янюк тепер може постати перед судом, «якщо, звичайно, його захисникам не поталанить знайти ще якийсь викрут».

Низка російських газет гучно заявляє, що «Набукко», про черговий успіх якого «протрубили у Празі», «залишили без газу». Зокрема, московське видання «Ізвестія» констатує, що свідченням провалу економічної частини саміту ЄС зі «Східного партнерства» є відмова Узбекистану, Казахстану і Туркменистану підписати документи стосовно підтримки будівництва газогону «Набукко». Газета також наголошує, що «мовчання лідерів найбільших європейських країн можна розцінювати фактично як підтримку російського газового проекту «Південний потік». Та й британська «Ґардіан» змушена визнати, що «туркмени, наприклад, відвідали празький саміт, але відмовилися зв’язувати себе зобов’язаннями щодо «Набукко», очевидно, маючи намір зіштовхнути Росію та Європу у своїх інтересах».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG