Доступність посилання

ТОП новини

«Пляжний сезон»: підготовка територій та санітарні норми українських водойм


Столичні пляжі вже приймають відвідувачів, незважаючи на те, що офіційно пляжний сезон у Києві стартує 15 травня, говорять у комунальному підприємстві «Плесо», яке охороняє і утримує зони відпочинку. Минулого року в Києві відкрили 29 зон відпочинку. А скільки пляжів готові прийняти відвідувачів цього сезону? Чи відповідають вони санітарним нормам? Наскільки підготувалася місцева влада Одеси і Луцька до відкриття пляжного сезону? Що необхідно робити, щоб зберегти українські пляжі для відвідувачів?

Столичні пляжі: вимоги, підготовка та висновки

У Києві є 14 пляжів, які відповідають усім вимогам до місць відпочинку, розповідає генеральний директор комунального підприємства «Плесо» Ігор Смикун. Він запевняє, що на всіх цих пляжах можна купатися хоч зараз. «Пляжі залишаються такими ж, як були, і люди із задоволенням відпочивають. Минулого року було 36 мільйонів відвідувачів, а цього року, напевно, буде ще більше. Всі пляжі підготовлені в максимально короткі строки. Всі роботи з підготовки до пляжного сезону проведені. Залишились невеликі нюанси, які до 15 травня будуть усунені. Люди вже відпочивають повним ходом, хоча пляжний сезон розпочинається 15 травня і закінчується 15 вересня».

Київ має 27 територій, на яких можна облаштувати пляжі, розповідає голова київської організації всеукраїнського товариства охорони природи, колишній директор державного комунального підприємства «Плесо» Микола Щепець. Але, на його думку, прийняти відвідувачів можуть лише 2-3 пляжі. «Не виконувалися роботи з дератизації, очистки дна. Крім того, не здійснені роботи з підготовки території з точки зору кліщів. Крім 1-2 пляжів, ніде немає води. Не працюють громадські туалети. Одного кубічного метру не підсипалося піску на територію. Крім простого прибирання території нічого не здійснено. На загальний благоустрій КМДА виділила цього року 11,7 мільйона гривень на рік, а на рятувальні роботи й медичне забезпечення діяльності пляжів - 5,7 мільйона гривень».

Перевірити водойми на інфекційні хвороби - головне завдання для санітарно-епідеміологічних служб, стверджує Людмила Мухарська, заступник головного державного санітарного лікаря. «Кожного року на початку сезону проводяться усі необхідні заходи всіма службами. Складається план з упорядкування пляжів, в тому числі із забезпечення водойм. Обов’язково потрібно, щоб були всі необхідні для життєдіяльності умови. Якщо на території передбачаються заклади харчування, то є свій перелік вимог. Як тільки усе це буде здійснене, видається дозвіл на відкриття пляжу».

Головна проблема пляжів - смітники

Головна проблема столичних пляжів - це смітники, за словами еколога Володимира Борейка. Санітарні служби в першу чергу звертають увагу на стан водойм, а не на прибережну зону. Більш забруднені пляжі на правому березі, зазначає Вролодимир Борейко. «Це Совські, Голосіївські, Китайські ставки, ставки мікрорайону Нивки, Дідеровка. Водойми ж на лівому березі більш-менш чисті, і там можна купатися. На жаль, санстанція на смітники не дивиться, бо у них немає такого стандарту. Вони беруть воду на аналіз, і якщо там кількість мікробів перевищеної концентрації, закривають пляж. Звідки ж цей мікроб узявся, якщо немає смітників?»

Одеса відкрила цьогорічний курортний сезон 1 травня

Одеса відкрила цьогорічний курортний сезон вже 1 травня. У мерії міста запевняють: всі міські пляжі вже готові до прийому охочих відпочити на березі Чорного моря. Тему продовжить місцевий кореспондекнт Радіо Свобода Петро Каландирець.

Як повідомив Радіо Свобода начальник управління інженерного захисту території міста та розвитку приморських земель Одеської міської ради Володимир Соколов, вхід на міські пляжі для всіх відпочивальників залишається безкоштовним. Платними є лише додаткові послуги, якими висловлять бажання скористатися тут одесити та гості міста.

Цього року в Одесі продовжать функціонувати й відкриті минулого року у різних районах міста пляжі обладнані для організації відпочинку інвалідів.

На пляжах Одеси постійно працюють 50 рятувальників, які мають необхідне для організації оперативної роботи обладнання.

Чи готові рівняни і волиняни до пляжного сезону?

Влітку лучани відпочивають на річці Стир у районі парку культури і відпочинку імені Лесі Українки, рівняни – на міському озері Басів Кут, де створений міський пляж. Однак справжня рекреаційна зона для рівнян і волинян – знамениті Шацькі озера з озером Світязь на Волині та Біле озеро й озеро Нобель на рівненському Поліссі. Ліс і чиста гліцеринова вода зі вмістом срібла - мрія багатьох любителів відпочинку в помірних широтах, за матеріалами місцевої кореспондентки Радіо Свобода Валентини Одарченко.

Сезон купання у Луцьку та Рівному розпочинається 1червня. Однак перші сонячні дні привабили до міської водойми – озера Басів Кут – перших відпочивальників. Тому сьогодні комунальники терміново дочищають дно та завозять пісок. Щодо бактеріологічного стану водоймища, то він, як висловився керівник відділу комунальної гігієни обласної санепідемстанції Микола Лук’янов, прийнятний.

Рятувальні служби забезпечені всім необхідним на волинському озері Світязь та сусідніх з ним озерах. Однак сьогодні люди хочуть максимального комфорту, у той час як на багатьох базах навколо Світязя не надто хороші умови. Якщо ви візьмете будиночок за 50 гривень на добу, матимете душ і туалет у не найкращому стані на вулиці.

В Україні, на відміну від західноєвропейських країн - тієї ж Польщі, наприклад, пляжної інфраструктури наразі немає, кажуть природоохоронні. Скажімо, немає де залишити автівку, відпочивальникам доводиться паркуватися прямо на піску. У Києві востаннє масштабні заходи щодо розвитку пляжів відбулися 24 роки тому.

Чи відвідуєте Ви міські пляжі? Чи задоволені їхнім облаштуванням?
Василь Мирославович, пенсіонер: Я відвідую пляж найчистішої в Європі річки Лівниця, що на Івано-Франківщині. Я виріс там і живу.
Лілія Вікторівна, пенсіонерка: Я з Криму, тому на пляжах буваю дуже часто. Брудно! Та й у Києві так само. Але ми самі винні в цьому.
Олександр, студент: Я засмагаю та купаюсь на території санаторіїв Кончі-Заспи, а там гарні пляжі.
Юля, студентка: Я ходжу на пляжі в Чернігові, але вони не досить чисті. Багато сміття. Ніхто не прибирає за собою. Нікому це не потрібно.
Василь, охоронець: Я відвідую пляж лише в столичному Гідропарку, який дуже не чистий.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

XS
SM
MD
LG