Доступність посилання

ТОП новини

США отримали місце в Раді з прав людини ООН


Штаб-квартира ООН у Нью-Йорку
Штаб-квартира ООН у Нью-Йорку

Прага – Сполучені Штати стали членом Ради з прав людини ООН. Нова американська адміністрація кардинально змінила підхід до участі в органі ООН, що стежить за дотриманням прав людини у світі. На думку одних, участь найпотужнішої країни в світі посилить організацію, а інші зауважують, що допоки її членами будуть такі порушники людських прав, як Китай, Саудівська Аравія чи Куба, присутність американців не змінить кардинально статус і престиж цього колись впливового міжнародного органу.

Прихильники активної участі Америки в Раді з прав людини сподіваються, що американці зможуть продемонструвати лідерство, якого бракує цій організації.

Представниця недержавної правозахисної організації Human Rights Watch Сьюзан Носсель зазначає: «Рада потребує лідерства для того, щоб узятися за найбільші порушення прав людини в світі. Потрібні країни, які будуть готові працювати за лаштунками, у тих столицях, щоб подолати спротив, який часто присутній у Женеві. Гадаю, Вашингтон зможе це зробити».

Попередницю нинішньої Ради з прав людини - комісію з такою ж назвою - критикували за надмірну політизацію, незбалансованість та неспроможність до критики режимів, що найбільше відзначилися у справі утиску прав людини.

Рада замінила Комісію, але проблеми залишилися ті ж самі

Скомпрометовану Комісію з прав людини розпустили у 2005 році. Замість неї сформували Раду з прав людини і очікували, що вона дасть справі новий поштовх. Але нині критики говорять, що вона потерпає від тих самих проблем. Однією з найбільших вони називають її упередженість: із 32 резолюцій, що ухвалила Рада, 26 спрямовані проти Ізраїлю.

Критики пояснюють такі перекоси самим складом Ради з прав людини, до якої входять і найбільші порушники, такі як Азербайджан чи Китай. Вони блокують багато рішень Ради. Зокрема, нещодавно вони не допустили створення моніторингу Туркменистану, незважаючи на існування багатьох свідчень про порушення прав людини у цій країні.

Експерт із американської Ради міжнародних відносин Стюард Патрик говорить, що деякі країни спеціально хочуть потрапити до цього органу ООН, щоб саботувати його рішення. У зв’язку з цим він побоюється, що деякі країни розглядатимуть участь США як свого роду легітимізацію процесу ігнорування прав людини.

Вибори до Ради відбулися у вівторок, 12 травня. Після того, як Нова Зеландія відкликала свою кандидатуру на користь США, Вашингтон мав добрий шанс отримати місце в органі, до якого обираються 18 країн терміном на три роки.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG