Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко підписав укази щодо ГТС і аверсу «Одеса-Броди»


Президент Віктор Ющенко підписав укази про невідкладність заходів щодо реалізації Брюссельської декларації з модернізації української газотранспортної системи (ГТС) та з реалізації проекту Євро-Азійського транспортного коридору на базі нафтопроводу «Одеса-Броди», запуску його в аверсному режимі.

Про це у Цюриху повідомив уповноважений Президента з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський.


За його словами, ці два укази Президент підписав сьогодні, 14 травня.

У березні цього року в Брюсселі український уряд, Єврокомісія, Європейський банк реконструкції і розвитку, Європейський інвестиційний банк і Світовий банк підписали Спільну декларацію з модернізації газотранспортної системи України.

Використання нафтопроводу «Одеса-Броди» в аверсному режимі було передбачене проектом його будівництва.

Нафтогін планувалося використовувати для прокачування каспійської нафти до Європи. Україна впродовж двох років з моменту спорудження безуспішно намагалася домовитися про транспортування каспійської нафти по ньому в прямому напрямі. Не отримавши конкретних пропозицій з боку компаній, уряд України наприкінці червня 2004 року дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному напрямі.

Таким чином, від самого початку нафтопровід використовується в реверсному напрямку, що передбачає транспортування російської нафти з Бродів до Одеси і далі – танкерами через чорноморські протоки.

XS
SM
MD
LG