Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко планує зупинити постанову уряду про розрахунки з «Газпромом»


Президент Віктор Ющенко має намір призупинити дію постанови Кабінету Міністрів про проведення розрахунків між НАК «Нафтогаз України» і російським «Газпромом» за отриманий у 2009 році природний газ авансовими платежами за його транзит у разі публікації даного документа.

Про це повідомив керівник головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента Роман Жуковський.

«Якщо постанова буде ухвалена, Президент призупинить її і звернеться до Конституційного Суду. На думку Президента, необхідно, щоб уряд оцінив, які зміни слід внести у фінансовий план «Нафтогазу», – сказав він.

При цьому, Жуковський зазначив, що дане питання буде винесене на «антикризову нараду», яку в понеділок, 18 травня, проведе Президент.

«Ця постанова свідчить про те, що «Нафтогаз України» не може акумулювати гроші з ринку», – сказав він.

Відповідне рішення, зазначив Жуковський, поставить під загрозу участь країн Європейського Союзу в модернізації української газотранспортної системи, оскільки відповідною декларацією, ухваленою 23 березня в Брюсселі, передбачено, що компанія, яка здійснює транзит газу, повинна бути незалежною, однак авансові платежі в рахунок майбутнього транзиту газу фактично залишають компанію «Укртрансгаз» без готівкових коштів і ставлять під сумнів її самостійність.

Ситуація, яка виникла з авансовими платежами за рахунок транзиту газу, є прямим наслідком невиконання урядом директив Президента на переговорах щодо поставок газу в Україну, заявив представник Секретаріату.

Минулого місяця в Москві прем’єр Юлія Тимошенко заявила, що наполягатиме на тому, щоб оплата за 19,5 мільярдів кубометрів газу, який необхідно закачати в підземні газові сховища України в 2009 році, була здійснена авансовими коштами, одержаними за транзит газу.

У відповідь російський прем’єр Володимир Путін заявив, що такий варіант для Росії неприйнятний, і питання про форму оплати вимагає додаткового вивчення.

XS
SM
MD
LG