Доступність посилання

ТОП новини

Іван Мазепа як індикатор національної зрілості


Всіхсвятська церква – одна з дванадцяти, збудованих коштом Івана Мазепи (фото з сайту www.kplavra.kiev.ua)
Всіхсвятська церква – одна з дванадцяти, збудованих коштом Івана Мазепи (фото з сайту www.kplavra.kiev.ua)

Київ – 15 травня в Києво-Печерському історико-культурному заповіднику вшанували пам’ять гетьмана Івана Мазепи. До 370-річчя від дня народження видатного українського діяча відбулося мистецьке дійство «Іван Мазепа у контексті світової культури», яке мало на меті відтворити дух початку 18 століття, епохи, відомої в усьому світі як козацьке, або мазепинське, бароко.

Мелодії українських світських пісень-кантів 17-18 століття востаннє лунали у Києві понад 200 років тому. Нещодавно дослідники розшифрували нотні записи, і зараз їх уже виконують вихованці Стрітівської вищої школи кобзарського мистецтва. Інструмент – реконструйована старосвітська кобза, така ж сама, на якій грав на дозвіллі гетьман Іван Мазепа.

Український гетьман грав, співав, писав вірші, сучасники запам’ятали його як видатного мецената і культурно-мистецького діяча. До речі, його коштом була збудована Всіхсвятська церква Києво-Печерської Лаври, нині – пам’ятка архітектури, зразок козацького бароко.

Мазепа на полотнах нащадків

Оформлення церкви - у стилі «мазепинського бароко» (фото з сайту www.kplavra.kiev.ua)
Про здобутки Мазепи не забувають і сучасні митці. Підтвердженням цього є роботи і молодих, і знаних українських художників, представлені на виставці до 370-річчя Мазепи, в арт-галереї «Неф». Іван Мазепа – це ідеал українського політичного і громадського діяча, вважає заступник директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Валентина Колпакова.

«Досі немає виміру для людської доброчинності. Тієї риси, що визначала все життя Івана Мазепи. Він не лише вболівав за долю України, а усі сили свої та свій талант поклав на те, щоб і люди жили гарно, і Україна міцніла, і його здобутки залишилися на віки».

Коли найвідомішого у світі українця визнає Україна?


Ставлення до історичних постатей такого рівня є індикатором зрілості нації, вважає член-кореспондент Академії мистецтв України Неллі Корнієнко.

«Мазепа, як лідер цілого напряму в мистецтві, козацького бароко, долучає нас до найвищих духовних цінностей. І те, що тема Мазепи як культурного діяча в Україні є дефіцитною, те, що політики цієї теми бояться, це не просто манкуртство. Це означає, що ми ще й досі не добудували себе як автентична, самодостатня політична нація», – пояснює недостатню увагу до Мазепи мистецтвознавець.

Водночас у Європі Іван Мазепа є чи не найбільш відомою історичною постаттю української нації. Невипадково західні митці присвятили йому 186 гравюр, 42 картини, 17 літературних творів! На жаль, Україні ще далеко до такого визнання свого героя. Образ Мазепи частіше використовують для роздування політичних чвар у суспільстві.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG