Доступність посилання

ТОП новини

На виборах президента Литви перемагає жінка


За даними опитувань на виході з дільниць, перед у недільних виборах веде з великим відривом нинішня єврокомісар із бюджетних питань Даля Ґрібаускайте.

У цих даних ідеться про те, що за 53-річну кандидатку проголосували майже 68 відсотків учасників виборів.

При цьому, за останніми наразі офіційними даними про перебіг виборів, за годину до їхнього закінчення в них узяли участь близько 49 відсотків усіх виборців.

Відтак через брак точних офіційних остаточних чисел тим часом достеменно не відомо, чи перемогла Даля Ґрібаускайте вже в першому колі виборів, чи 7 червня буде потрібне друге коло.

За литовським законодавством, обраним у першому колі стає кандидат, що набирає понад 50 відсотків голосів учасників виборів, за умови, що участь у виборах теж перевищила 50 відсотків.

Якщо ж на вибори прийшла менш як половина виборців, для перемоги відразу в першому колі кандидат має набрати не менш як третину від загальної кількості голосів виборців країни. Інакше потрібне друге коло з двома учасниками, які набирають найбільше голосів у першому.

Але в перемозі Далі Ґрібаускайте чи в першому, чи в другому колі оглядачі не сумніваються.

Вона має замінити на президентській посаді Валдаса Адамкуса, який пробув на посаді голови держави в Литві два терміни і не може претендувати на третій.
XS
SM
MD
LG