Доступність посилання

ТОП новини

Росія готова до другої Кримської війни (світова преса)


Прага – Чимало західних експертів вважають, що після швидкого застосування сили в Грузії у серпні 2008 року Росія перейшла межу чи «червону лінію» і готова рухатися далі у авантюристичних воєнних загарбаннях на пострадянському просторі. Чимало західних видань звертають увагу на шалену мілітаристичну пропаганду з боку радикальної антизахідної та неоімперіалістичної частини московської еліти і вважають, що розперезана ксенофобська агітація в Росії дала свої результати. У зв’язку з цим міжнародні експерти попереджають про небезпеку воєнного конфлікту між Росією та Україною саме на теренах Криму. У пресі також наголошується на зростанні впливу в Україні ультраправих та лівацьких політичних угруповань, що відбувається на фоні «величезної фінансової діри» в економіці держави.

Відомий американський політичний експерт Андреас Умланд попереджає у публікації на сторінках інтернет–видання «Ґлобал Політишн» про можливість війни між Росією та Україною за Крим. Цей експерт наголошує, що «роки розперезаної ксенофобської агітації, яку вели московські інтелектуали-реваншисти в російських мас-медіа від часу приходу до влади Володимира Путіна, дали свої плоди». Умланд вважає, що «кримський конфлікт» тліє вже давно. «Незважаючи на пряму участь тисяч українців у Кримській війні 1853-56 років, потужну історичну міфологію, за якою царська армія доблесно захищала кордон імперії на Півдні, московські політтехнологи успішно використовують у сучасному конфлікті на півострові», – пише Андреас Умланд на американському інтернет–сайті «Ґлобал Політишн». Експерт зазначає: «Цілком очевидно, що агресивні угруповання московських пострадянських імперіалістів хотіли б анексувати Крим (а то й цілу південно-східну Україну) як можна раніше. Багато з тих ультранаціоналістів також готові хоч зараз розпочати війну, щоб досягнути цієї мети. Проте не вони домінують на даний момент у російській зовнішній політиці. Та для ескалації конфлікту на Чорному морі не потрібна відкрита експансіоністська політика Кремля. Вибуху емоцій щодо майбутнього бази флоту Росії в Севастополі, позиції кримських етнічних росіян щодо української держави чи прав кримськотатарської меншини в АР Крим може бути цілком достатньо для першої крові. Наступні політичні реакції, соціальна мобілізація та взаємні звинувачення з боку Києва та Москви приведуть дві найбільші країни Європи до межі збройного протистояння», – попереджає Андреас Умланд. Цей американський фахівець вважає, що така перша кров і міжетнічне насильство в Криму змусять можновладців обох країн до військової інтервенції. Після вторгнення в Грузію у 2008 році «Росія не вагається швидко використовувати всю міць своєї регулярної армії на чужій території, тим більше, що «боязка реакція Заходу на 5-денний конфлікт і де-факто анексію двох грузинських провінцій нічого доброго не віщує для майбутнього європейської безпеки», – наголошує експерт на американському інтернет-сайті «Ґлобал Політишн».

Російська «Нєзавісімая Ґазєта» вже вкотре звертає увагу на підвищення політичної готовності всіх політичних сил в Україні напередодні можливих як парламентських, так і президентських виборів. Газета також цитує експертів про те, що незважаючи на успіх правої партії «Свобода» на місцевих виборах у Тернополі, все ж правим і ультраправим у загальноукраїнському масштабі такий успіх не загрожує, хоча не виключають подолання «свободівцями» прохідного бар’єру до Верховної Ради. «Нєзавісімая Ґазєта» також наголошує, що, попри різноманітні прогнози, «ситуація в парламенті України стрімко змінюється» і можна очікувати чого завгодно, включно з «активізацією радикальних політичних сил».

Впливова «Файненшел Таймз» інформує, що «опублікований минулого тижня прогноз Інституту міжнародних фінансів для Сходу Європи є жахливим». ІМФ прогнозує, що сальдо руху приватного капіталу в європейських країнах, що розвиваються (зокрема Росія, Україна і Туреччина), цього року може змінитися від припливу обсягом у понад 240 мільярдів доларів у 2008 році до відтоку близько 27 мільярдів... «Файненшел Таймз» вважає, що «діра величезна і офіційна допомога МВФ та інших установ, що зросте тут більше аніж на 30 мільярдів доларів, тьмяніє на фоні відтоку біля 270 мільярдів».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG