Доступність посилання

ТОП новини

В Україні з’явився новий опозиціонер – Балога


Віктор Балога
Віктор Балога

Київ – Віктор Балога пішов з посади голови Секретаріату Президента, наостанок голосно грюкнувши дверима. У прощальній заяві він висунув цілу низку звинувачень на адресу Президента Віктора Ющенка і зазначив, що йде, бо не хоче допомагати Ющенкові балотуватися в президенти вдруге. Відтак політики та політологи очікують покращення у стосунках між Президентом та головою уряду, а Віктору Балозі та його партії «Єдиний центр» передрікають непрості часи.

Президент прокоментував відставку голови свого Секретаріату стримано. За словами Віктора Ющенка, відбувається нормальна ротація влади. Натомість Віктор Балога виступив із різкою заявою. Однією з причин своєї відставки він назвав найближче оточення Президента. За словами екс-голови Секретаріату, у багатьох кадрових призначеннях Президент керувався не фаховими якостями, а родинними чи дружніми стосунками. Він зазначив, що упродовж майже трьох років своєї роботи у Секретаріаті відчував постійний пресинг з боку цього оточення.

Віктор Балога поклав на Президента відповідальність за невиконання передвиборної програми і за те, що всі роки його керівництва владу струшують постійні кризи і конфлікти. Тож тепер Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко не повинні більше претендувати на місця у владі.

ЄЦ отримає нового голову

Голова партії «Єдиний центр» депутат-нашоукраїнець Ігор Кріль каже, що додати до заяви Віктора Балоги (член президії ЄЦ) його однопартійцям немає чого. «Я так думаю, що Ви мене хочете спитати про заяву? – звернувся лідер ЄЦ до кореспондента Радіо Свобода. – Так у ній все написано, читайте!»

За словами Ігоря Кріля, на 11 липня запланований з’їзд «Єдиного центру», на якому може відбутися ротація керівництва партії. «Зараз це питання не стоїть», – зазначив він.

Політики та політологи кажуть, що причиною таких різких кроків Балоги став конфлікт між Президентом та головою його Секретаріату.

«Тут може бути два чинники, – зазначає політолог Юрій Якименко. – Перший – це конфлікт з приводу стратегії поведінки і взагалі стосунків з політичними партнерами та опонентами. Конфлікти могли проходити й по інших лініях – щодо чого немає достатньої інформації. Це й економічні інтереси, і кадрові призначення – на що натякнув Балога у поясненні. А друге – це питання майбутнього Віктора Балоги після президентських виборів, якщо Віктор Ющенко візьме в них участь і не переможе».

Балога звик «грюкати дверима»

Опоненти Віктор Балоги зазначають, що подібним чином він розривав політичні відносини і раніше. «Така сама ситуація була в 2000 році – коли він виходив із СДПУ(о), – каже депутат Геннадій Москаль. – Медведчук зробив його мером Мукачевого, губернатором Закарпатської області, а він облив брудом того ж Медведчука, Суркіса і всю ту команду».

Коли Віктор Балога керував Секретаріатом, то політичні опоненти висували на його адресу звинувачення у різних правопорушеннях та зловживаннях.

Проте депутат Геннадій Москаль, який зробив найбільше викривальних заяв, тепер каже, що не наполягатиме на притягненні Балоги до відповідальності. «Коли мені секретар поклала на стіл указ Президента про звільнення Балоги, то всі матеріали по Балозі я порвав і викинув у кошик – я не кровожерлива людина», – зазначив пан Москаль.

Президент і Прем’єр примиряться, а з ЄЦ втечуть чиновники

У фракції БЮТ висловили сподівання, що заміна голови Секретаріату призведе до нормалізації стосунків між Президентом та Кабінетом Міністрів. Політолог Юрій Якименко вважає, що такі сподівання небезпідставні. «Думаю, що зараз Президент зацікавлений у тому, щоб нормалізувати стосунки з Прем’єр-міністром і взагалі в системі влади в останній період своєї каденції», – зазначив політолог.

За той час, що Віктор Балога керував Секретаріатом, членами «Єдиного центру» стало чимало чиновників на місцях, зокрема, голови обласних та районних державних адміністрацій. Тепер, після такої різкої заяви, має відбутися або вихід чиновників із ЄЦ або їхнє звільнення з посад. Розраховувати на адміністративні важелі Віктору Балозі більше не доводиться. ЄЦ тепер в опозиції і до Президента, і до Прем’єр-міністра. З огляду на це депутат-бютівець Сергій Міщенко припускає, що Віктор Балога цілком може порозумітися з Віктором Януковичем.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG