Доступність посилання

ТОП новини

Для Тимошенко міняти корону на дулю не політтехнологічно (європейська преса)


Прага – Політичні перетруси в Україні й надалі перебувають у центрі уваги багатьох європейських газет. Найбільш гучні з них вказують на те, що в українських олігархів, хоча поменшало грошей, зате влади – ні. Багато оглядачів мізкують над тим, що принесе нинішньому Президентові України зміна керівництва його Секретаріату і прихід до керма цього неконституційного органу «мами Віри», як охрестили вже Віру Ульянченко деякі язикаті колеги і журналісти. Відразу ж реагує преса і на заяву Юлії Тимошенко про готовність боротися за президентське крісло, але й наголошує при цьому на політтехнологічній невпевненості команди нинішнього українського прем’єра. Чимало скептицизму «вилито» оглядачами на очікування від сьогоднішнього саміту Росія-ЄС в Хабаровську.

Впливова «Файненшел Таймз» наводить дані про те, що у 50 найбагатших олігархів України було до економічної кризи, у 2008 році, щонайменше 113 мільярдів доларів різних статків, але в умовах кризи ці багатства «схудли» в українських «сильних світу цього» на дві третини. Та попри фінансові втрати, наголошує лондонська газета, «українські багатії мають визначальний вплив на політику в Україні». Згаданий часопис також наводить дані про те, що великі олігархи присутні практично в усіх найбільших політичних силах – і в БЮТ (Костянтин Жеваго), і в Партії регіонів ( Ахметов ). А такі олігархи, як Коломойський чи Фірташ розкладають свої засоби, так би мовити, у різні політичні кошики. «Файненшел Таймз» наводить думки експертів про те, що українські олігархи конкурують одні з одними за політичний вплив і всі нібито бояться одного: «авторитарного контролю над Україною».

Російська «Нєзавісімая Ґазєта» коментує можливі політичні наслідки приходу до керівництва Секретаріатом Президента Віктора Ющенка «професійного бюрократа», «мами Віри», тобто – Віри Ульянченко, яка вже давно працює в оточенні Президента. Московське видання наводить думки експертів про те, що «внаслідок призначення Ульянченко відбудеться нормалізації стосунків між Тимошенко і Ющенком». Також відзначається, що й у Верховній Раді більшість сил позитивно сприймає призначення «мами Віри». Хоча, як наголошує «Нєзавісімая Ґазєта» словами деяких експертів, «кадрові перестановки не змінять ситуацію з безпрецедентно низьким рейтингом Глави держави». А ще один московський часопис – «Ізвєстія» – характеризує «бабу Віру», як «пряму протилежність Юлії Тимошенко» і попереджає, що новий глава Секретаріату, яка «багато знає про Ющенка, здатна знищити його».

Чимало газет звернули увагу на заяву Юлії Тимошенко про наміри боротися за президентське крісло і мало хто з оглядачів здивувався цьому. Так, «Російская Ґазєта» виділяє слова українського Прем’єра про те, що для успішної підготовки до виборів у БЮТ є «сім місяців». А вже згадані «Ізвєстія» звертають увагу на попередження про контроль її сили за дотриманням політичних зобов’язань різних партій України перед своїм народом. Хоча перед цим московська газета не приховувала сумнівів у можливості успіху Юлії Тимошенко на наступних президентських перегонах. «Ізвєстія» наголошує, що «за півроку рейтинг Тимошенко впав на 11 відсотків» і що Янукович випереджає її вже фактично удвічі. Це видання також кпинить не лише над промахами чи обманом виборців з боку Юлії Тимошенко, коли вона обіцяла виплатити всім по тисячі гривень чи коли «пролетіла» з прогнозом щодо кризи, чи коли не виконала обіцянки щодо стабільних цін на газ, але й також вказує на «жест відчаю»: зміну зачіски – корони на «дульку». Хоч це трималося всього один день, «Ізвестія» тут же наводить поради соратників Юлі, що «міняти корону на дулю не політтехнологічно».

Низка російських газет скептично пропрокують наслідки саміту Росія-ЄС в Хабаровську. Так, «Комерсант» вважає, що тут проявиться незгода ЄС із Росією та її пропозицією про «нову правову основу енергобезпеки», Брюссель запропонує Москві розробити так званий «механізм раннього попередження», мета якого знизити ризики європейців від постачання російського газу. «Комерсант» також наголошує, що ЄС твердо стоїть на позиціях своєї Енергетичної хартії, а Росія вперто відкидає цей документ, як основу для співпраці. Йдеться також про те, що у Хабаровську сторони намагатимуться знайти хоч якусь спільну точку у різних позиціях щодо Грузії і Кавказу в цілому, але, як зауважують оглядачі, й тут перспектив у саміту в Хабаровську мало. Ще одне російське видання – «Врємя Новостєй» – пише, також із скептицизмом, про ще одну тему саміту Росія-ЄС, а саме: сумну долю «проекту нової угоди про партнерство і співпрацю, яка все відкладається й відкладається». Та й сьогодні її перспектива зовсім не райдужна, бо Швеція, яка скоро перебере на себе головування в ЄС, має «непрості стосунки з Росією», резюмує «Время Новостей».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG