Доступність посилання

ТОП новини

В Іспанії заочно судять військових США за обстріл, у якому загинув Тарас Процюк


Сьогодні іспанський суд відновив звинувачення трьом американським військовим у відповідальності за вбивство в Багдаді іспанського телеоператора, який працював в Іраку під час військової кампанії Сполучених Штатів і союзників у 2003 році.

Сержант Томас Ґібсон, капітан Філіп Волфорд та підполковник Філ де Камп, за звинуваченням, причетні до пострілу з танка по готелю «Палестина» 8 квітня 2003 року. В результаті цього пострілу загинув іспанський телеоператор Хосе Коусо та український оператор, який працював на агенстство «Ройтерз», Тарас Процюк. Інші працівники агентства, які перебували на той момент в готелі, були поранені.

Суддя Сант’яго Педрас, який висунув овинувачення проти трьох американських вояків ще в квітні 2007 року, через рік вимушений був визнати, що не має достатньо доказів умисного наміру вояків, які наказали націлити танкову гармату на готель.

Сьогодні суддя процитував нове свідчення, підтверджене експертами, за яким є підстави стверджувати, що ці військові знали про присутність у готелі мирних мешканців і журналістів, коли віддавали наказ стріляти.

Судова справа стосується вбивства тільки Коусо, але не Процюка.

Американське командування заперечує провину чи помилку в діях своїх військових.

Жодного з обвинувачуваних на території Іспанії немає. Американське командування раніше заявляло, що не видасть своїх військових Іспанії, де їм може загрожувати від 10 до 15 років ув’язнення.

XS
SM
MD
LG