Доступність посилання

ТОП новини

Віце-президента США прохолодно зустріли в Сербії і гаряче в Косові


Косово - Демонстрація прихильників США у Пріштіні, 21 травня 2009 р.
Косово - Демонстрація прихильників США у Пріштіні, 21 травня 2009 р.
Анамарія Рамач

Белград – Віце-президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден сьогодні завершив свій триденний візит до балканських країн, в рамках якого він перебував у Сараєві, Белграді та Приштині. Метою візиту було надання підтримки процесам стабілізації та євроінтеграції в регіоні. Про це, зокрема, він сказав, виступаючи сьогодні в парламенті Косова.


Незалежність Косова невідворотня. Про це в Приштині заявив Джозеф Байден й додав, що Сполучені Штати вимоги про поділ Косова вважають неприйнятними. Самопроголошену державу наразі визнали 60 країн.

Віце-президента США в Приштині вітали десятки тисяч громадян. Президент Косова Фатмір Сейдію вручив Джозефу Байдену «Золоту медаль свободи».

А вчора у Белграді, навпаки, американський віце-президент проїжджав пустими вулицями. Сербська опозиція протестувала проти візиту віце-президента Сполучених Штатів. Тоді як мешканці Косова, за винятком частини сербів, вітали гостя як дорогого друга й союзника.

Під час поїздки балканськими кранами Джозеф Байден виступив перед депутатами парламентів Боснії і Герцеговини та Косова. Однак не було такого виступу у парламенті Сербії.

Сербська опозиція назвала віце-президента США небажаним гостем, та навіть представником «нацистської влади, котра бомбардувала Сербію». Через це візит Байдена до Белграда проходив за надзвичайних заходів безпеки, а в офіційних розмовах та на урочистій вечері у президента Сербії Бориса Тадича не було представників опозиції.

Розпочався новий етап сербсько-американських стосунків

Джозеф Байден висловив підтримку процесам євроінтеграції усіх трьох країн, у тому числі й Сербії.

У столиці Косова, Приштині, він, зокрема, виступив за розбудову демократичних та багатонаціональних інституцій, за вільне й відкрите суспільство та за повернення сербських біженців до своїх домівок. Всупереч тому, в Косовській Митровиці кількасот сербів протестували проти американської політики й підпалили прапори Сполучених Штатів та Чорногорії.

На підставі заяв американського віце-президента оглядачі роблять висновок, що Сполучені Штати надаватимуть підтримку проєвропейським силам в регіоні. Щодо Косова, Вашингтон беззастережно підтримуватиме ЕУЛЕКС – місію Європейського Союзу котра контролює правоохоронні органи, поліцію та митну службу Косова.

На завершення візиту Байден перебував в сербському монастирі Високі Дечани та на американській військовій базі Бондстіл. В монастирі його вітав лише один монах. І це свідчить про те, що чимало сербів негативно оцінюють роль Сполучених Штатів у врегулюванні косовського конфлікту. А щодо белградської влади, то урядовці одностайно зазначають, що розпочався новий етап сербсько-американських стосунків.

(Белград – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG