Доступність посилання

ТОП новини

Перша річниця косовської незалежності


Анамарія Рамач

Белград – Сьогодні виповнюється перша річниця одностороннього проголошення незалежності Косова. Рік тому колишній сербський автономний край, в якому албанці становлять більшість населення, проголосив декларацію про незалежність від Сербії. За рік самопроголошеної незалежності Косова нову державу визнали 54 країни. Косово вже має державний прапор, герб, гімн та конституцію. Натомість Сербія і досі вважає Косово своєю територією.


Албанці наразі можуть констатувати, що Сербія більше не займається внутрішніми справами Косова, вона є лише їхнім сусідом.

Офіційне святкування почалося урочистим засіданням парламенту Косова, на якому виступали найвищі державні урядовці.

Проте багато сподівань від минулорічного лютого залишилися не здійсненими. Повної суверенності, насамперед у північній частині країни, яка заселена переважно етнічними сербами, косовська влада все ще не досягла. Косовські урядовці рідко ступають на північну косовську територію. Місцеві серби досі не визнають косовської державності:

– Тут немає ніякої незалежної держави, і ніколи не буде. Ми серби залишимося тут і виживемо.

– Цей день для нас нічого не означає. Ті, які виграли у цій ситуації, можуть святкувати. Ми залишимося, де ми є, і будемо робити те, що нам скажуть наші керівники з нашої прекрасної батьківщини – Сербії.


У грудні минулого року на півночі Косова була розміщена місія Євросоюзу EULEX, котру косовський уряд вважає окремим успіхом. Проте цій місії не завжди вдається справитися з непримиренністю.

Було б чудово, якби серби та албанці могли співпрацювати в повсякденному житті так, як це роблять, коли йдеться про контрабанду, кажуть оглядачі.

У місті Звечан на півночі Косова засідав і парламент місцевих сербів, які не визнають незалежності краю. Цей парламент сьогодні одноголосно ухвалив декларацію про належність Косова до Сербії.

У Приштині і Белграді по різному бачать можливий діалог

Офіційний Белград та Приштина не проти продовження переговорів. Проте Приштина і далі наполягає на тому, щоб переговори були зведені до спільних проблем регіону, таких як євроатлантична інтеграція.

Косовський прем’єр Хашім Тачі в інтерв’ю для приштинського щоденника «Коха діторе» заявив, що він готовий зустрітися з сербським президентом чи прем’єром навіть у Белграді, але лише якщо розмови будуть корисні обом націям. Він додав, що Белград мусив би змінити політику щодо Косова і дистанціюватися від ментальності та політики Слободана Милошевича, і ще раз закликав Сербію визнати Косово.

А Белград, з іншого боку, наполягає на обговоренні питань, які стосуються лише статусу краю. Президент Сербії Борис Тадич уже вкотре повторив, що Сербія ніколи не підтримає косовську незалежність чи участь незалежного Косова в міжнародних інституціях.

«Сьогодні, після певного часу, на мою думку, Сербія стала міцнішою, ніж була тоді, коли Косово проголосило незалежність, і я вам скажу, чому. Тому що минулого року Сербія розпочала міжнародну ініціативу в Міжнародному суді стосовно того, чи узгоджується декларація про незалежність Косова із принципами міжнародного права», – заявив Борис Тадич.

Сьогоднішні святкування річниці незалежності Кососва мають закінчитися концертом та масовими урочистостями на вулицях столиці Приштини.

(Белград – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG