Доступність посилання

ТОП новини

Путiн: Для вирiшення газового питання потрібна єдина позиція Києва


Остаточне рiшення щодо закачування росiйського газу до пiдземних сховищ газу України може бути ухвалене тiльки за наявностi консолiдованої позицiї керiвництва України, заявив прем’єр-мiнiстр Росії Володимир Путiн.

Пiсля переговорiв з українським прем’єром Юлiєю Тимошенко Путiн нагадав, що ранiше йшлося про можливiсть оплати Україною росiйського газу в рахунок майбутнього транзиту росiйського газу європейським споживачам.

«Термiн великий – до п’яти рокiв. Зрозумiло, що й ризики росiйської сторони дуже великi, маю на увазi й майбутнi президентськi вибори (в Українi), i все, що пов’язане з можливою реорганiзацiєю газотранспортних структур в Українi», – сказав Путiн.

Наразi, за його словами, ситуацiя погiршилася пiсля заяви Президента України Вiктора Ющенка про те, що «вiн вважає таку форму оплати неприйнятною i мало не незаконною».

«Я прошу громадськiсть наших країн звернути на це увагу. В таких умовах, i так iз великими ризиками, ми вирiшувати питання в такому режимi навряд чи зможемо. Нам потрiбна консолiдована позицiя керiвництва України. Але навiть i це ще не означає, що ми зможемо закрити тут усi проблеми», – наголосив російський прем’єр.

Вiн зазначив, що йдеться про те, що закачування росiйського газу до ПСГ України необхiдно здiйснити саме зараз. «Тому що без закачаного до сховищ газу українська економiка i сфера компобуту нормально iснувати в осiнньо-зимовий перiод не можуть», – пояснив Путiн.

За словами росiйського прем’єра, протягом року зі сховищ України пiднiмаються близько 15 мільярдів кубометрiв газу, паралельно з вiдбором газу з труби пiд час постачань газу для внутрiшнiх споживачiв України.

«Так побудована технологiчна схема: без використання газу ПСГ економiка України функцiонувати не може. Значить, газ має бути закачаний зараз, причому саме в цей час, тому що технологiчно пiзнiше в потрiбному обсязi його не закачати», – заявив прем’єр-мiнiстр Росії.

«Коштує вiн 5 мільярдів доларiв, ну, близько п’яти: 4,7-4,8 мільярда», – сказав Путiн.
XS
SM
MD
LG