Доступність посилання

ТОП новини

Керівники країн Балтії засудили президента Чехії за проросійські заяви


Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес висловив сподівання, що слова Вацлава Клауса, в яких той, вихваляючи Росію, зневажливо відгукнувся про країни Балтії, «не відображають позицію чеського народу чи чеського уряду».

Водночас, сказав Ільвес агентству BNS у п’ятницю, його здивувало, що заява Клауса, яка «поділяє європейські країни на важливі і неважливі», пролунала з вуст керівника саме Чехії, яка нині головує в Європейському Союзі.

Міністерство закордонних справ Естонії також повідомило, що викликало посла Чехії в зв’язку з цим коментарем.

Вацлав Клаус, відомий євроскептик і прихильник Росії, в інтерв’ю в чеській пресі напередодні саміту ЄС – Росія, що його він очолював як керівник країни-голови, заявив буквально так: «Я не вважаю Росію за загрозу. Я вважаю Росію за велику, сильну, амбітну державу. І, звичайно ж, треба приділяти більше уваги такій великій, сильній, амбітній державі, ніж, приміром, малій Естонії чи Литві».

Президент Литви Валдас Адамкус іще в четвер назвав цю заяву свого чеського колеги «неймовірною». За його словами, кожна країна Євросоюзу повинна мати однакову вагу, і дотепер так воно й було.
XS
SM
MD
LG